Αλβανία: Ισχυροί μετασεισμοί μέχρι το ξημέρωμα - Δεκάδες οι τραυματίες

Έντονη είναι η σεισμική δραστηριότητα μετά τους δύο ισχυρούς σεισμούς που ταρακούνησαν την Αλβανία το Σάββατο και είχαν ως αποτέλεσμα την κατάρρευση κτηρίων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 105 ατόμων.

Λίγο μετά τη μία τα ξημερώματα της Κυριακής σεισμός 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε την περιοχή ενώ λίγες ώρες αργότερα (στις 3.28 ώρα Ελλάδος) σημειώθηκε νέος μετασεισμός 4,4 R.

Το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης των 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ εντοπίζεται 4 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Δυρραχίου και το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 60 χλμ.

Στις 3.49 (ώρα Ελλάδας) σημειώθηκε ακόμη ένας σεισμός 3,4 R με επίκεντρο 36 χιλιόμετρα δυτικά των Τιράνων.

Νέος μετασεισμός 3,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε τη χώρα στις 5.20 τα ξημερώματα της Κυριακής. Το επίκεντρο του βρίσκεται 3 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της του Δυρραχίου.

Ο μεγάλος σεισμός

Δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά και αντίστοιχος αριθμός σπιτιών υπέστη ζημιές, λόγω των σεισμικών δονήσεων που σημειώθηκαν χθες το απόγευμα στην Αλβανία και έγιναν αισθητές σε πολλές πόλεις της χώρας, ιδίως στα Τίρανα και στο Δυρράχιο, με αποτέλεσμα να προκληθεί πανικός στους κατοίκους.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωλογικών Μελετών USGS, ο σεισμός ήταν μεγέθους 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρό του εντοπίστηκε κοντά στο Δυρράχιο, με εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων. Το αλβανικό ινστιτούτο γεωεπιστημών, στην δική του εκτίμηση, ανέφερε ότι ο κύριος σεισμός ήταν 5,8 βαθμών και 11 λεπτά αργότερα σημειώθηκε μετασεισμική δόνηση 5,3 βαθμών.

Διαβάστε επίσης