Θρησκευτικά: Ανάπτυξη ορθόδοξης συνείδησης και απαλλαγή

Σε μελέτη των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας και σε επανεξέταση του σχετικού κανονιστικού πλαισίου, που αφορά το μάθημα των θρησκευτικών, θα προβεί το υπουργείο Παιδείας. Αυτό ανέφερε το υπουργείο, μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων του ΣτΕ, η Ολομέλεια του οποίου έκρινε αντισυνταγματικές και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου τις αποφάσεις του πρώην υπουργού Παιδείας, Κωνσταντίνου Γαβρόγλου, με τις οποίες καθορίσθηκαν τα προγράμματα σπουδών του μαθήματος των θρησκευτικών στο δημοτικό, το γυμνάσιο και το λύκειο.

Από πλευράς υπουργείου επισημαίνεται ότι για τις όποιες ενέργειες γίνουν για την αναμόρφωση του προγράμματος σπουδών, γνώμονας θα είναι η διασφάλιση της συμβατότητας των σχετικών ρυθμίσεων με τις συνταγματικές επιταγές.

Οι δικαστές της Ολομέλειας σε σχέση με τη διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών έκριναν κατά πλειοψηφία ότι πρέπει να επιδιώκεται η ανάπτυξη της ορθόδοξης χριστιανικής συνείδησης και ότι το μάθημα αυτό απευθύνεται αποκλειστικά στους ορθόδοξους χριστιανούς μαθητές.

Εξάλλου, σύμφωνα με το ΣτΕ, οι ετερόδοξοι, αλλόθρησκοι ή άθεοι μαθητές έχουν δικαίωμα πλήρους απαλλαγής από το μάθημα με την υποβολή σχετικής δήλωσης, η οποία θα μπορούσε να γίνει με μόνη την επίκληση λόγων θρησκευτικής συνείδησης. Η δε Πολιτεία οφείλει, εφόσον συγκεντρώνεται ικανός αριθμός μαθητών που απαλλάσσονται, να προβλέψει τη διδασκαλία ισότιμου μαθήματος προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος «ελεύθερης ώρας».

Δεν θα αναγράφεται το θρήσκευμα

Με άλλη απόφασή της η Ολομέλεια του ΣτΕ (πρόεδρος Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και εισηγήτρια η Μαρλένα Τριπολιτσιώτη) ακύρωσε και την απόφαση του πρώην υπουργού Παιδείας που αφορούσε την αναγραφή του θρησκεύματος στα απολυτήρια, στα αποδεικτικά σπουδών και στα πιστοποιητικά σπουδών του Γυμνασίου και του Γενικού Λυκείου (δημοσίων και ιδιωτικών).

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου συνταυτιζόμενη με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων έκρινε ότι η υποχρεωτική ή προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος στα έγγραφα αυτά συνιστά παραβίαση του άρθρου 13 του Συντάγματος, του άρθρου 9 της ΕΣΔΑ, καθώς και διατάξεων της νομοθεσίας περί προστασίας προσωπικών δεδομένων (του ν. 2472/1997 και του Γενικού Κανονισμού 2016/679).

Έντονη αντίδραση από Γαβρόγλου

«Το μάθημα των θρησκευτικών δεν είναι πλέον μάθημα, αλλά κατήχηση» σημείωσε ο πρώην υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, σχολιάζοντας σε δήλωσή του την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, κάνοντας λόγο για «επικίνδυνο αναχρονισμό». «Η σημερινή απόφαση του ΣτΕ για το μάθημα των θρησκευτικών είναι αναμφισβήτητα μια ιστορική απόφαση. Καταργεί ολόκληρη την επιστημονική, παιδαγωγική και θεολογική εξέλιξη του μαθήματος μετά το 1974» επισημαίνει ο κ. Γαβρόγλου. Και προσθέτει: «Καταργεί τη συνειδητή προσπάθεια χιλιάδων θεολόγων να κατακτήσουν στη συνείδηση των συναδέλφων τους αλλά και των μαθητών όπως και στην καθημερινή παιδαγωγική πράξη την πραγματική επιστημονική και παιδαγωγική ισοτιμία του μαθήματος των θρησκευτικών με τα άλλα μαθήματα του ωρολογίου προγράμματος». [SID:12984608]