Ποιοι μετέχουν στην απεργία της Τρίτης

Εικοσιτετράωρη απεργία κατά του νέου αναπτυξιακού νομοσχεδίου, που φέρνει στη Βουλή η κυβέρνηση, έρχεται την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου, με πολλούς εργασιακούς κλάδους να συμμετέχουν.

Οι πολίτες που χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ θα υποστούν ταλαιπωρία, καθώς κάποια από αυτά αναμένεται να τραβήξουν χειρόφρενο. Επίσης, ζητήματα θα υπάρξουν και στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, καθώς δεμένα θα μείνουν τα πλοία στα λιμάνια.

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία, καθώς στην 24ωρη απεργία συμμετέχουν δάσκαλοι και καθηγητές.

Ποια ΜΜΜ θα τραβήξουν χειρόφρενο

Τη συμμετοχή τους στην απεργία της ΑΔΕΔΥ αποφάσισαν και οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία, μετά τους συναδέλφους τους σε τρόλεϊ και ηλεκτρικό, αντιδρώντας στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, 24ωρη απεργία πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ, τα λεωφορεία και στον ΗΣΑΠ, ενώ εντός της ημέρας αναμένονται αποφάσεις για το μετρό και το τραμ.

Επίσης, την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019 δεν θα πραγματοποιούνται δρομολόγια στα τρένα, συμπεριλαμβανομένου του προαστιακού, λόγω της 24ωρης απεργίας που αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών. Ως εκ τούτου, αναμένεται ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ για τις ακυρώσεις δρομολογίων.

Απεργούν δάσκαλοι και καθηγητές

Την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση και το οποίο φέρνει αλλαγές, μεταξύ άλλων και στον συνδικαλιστικό νόμο, εκφράζουν οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, οι οποίες καλούν νηπιαγωγούς, δασκάλους και καθηγητές να συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ για τις 24 Σεπτεμβρίου.

Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ)

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας θα πραγματοποιήσει απεργιακή συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στις 11:00. Παράλληλα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το Δ.Σ. του ΕΚΑ αποφάσισε να πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τα σωματεία-μέλη την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου, στις 17:00, για την καλύτερη οργάνωση και το συντονισμό των κινητοποιήσεων.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Η ΠΝΟ αποφάσισε να πραγματοποιήσει 24ωρη πανελλαδική απεργία των πληρωμάτων σε όλες τις κατηγορίες πλοίων την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου από τις 6 το πρωί μέχρι τις 6 το πρωί της επόμενης ημέρας.

Απεργία και στάσεις εργασίας τις επόμενες μέρες από την ΑΔΕΔΥ

Σε εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία προχωρά η ΑΔΕΔΥ, με κεντρικό αίτημα την απόσυρση του αναπτυξιακού νομοσχεδίου. Η Εκτελεστική Επιτροπή της Ένωσης προειδοποιεί πως σε περίπτωση που η κυβέρνηση επιμένει στην προώθηση και την ψήφισή του, θα προχωρήσει σε απεργιακή κλιμάκωση.

Παράλληλα, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ προκηρύσσει πανελλαδικές στάσεις εργασίας, όπου κριθεί αναγκαίο από τα σωματεία, στις 19, 20 και 23 Σεπτεμβρίου 2019, για να πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις των σωματείων, ώστε να διευκολυνθεί η ενημέρωση, η προετοιμασία και η συμμετοχή των εργαζομένων.

Δημόσια Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας

Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία προκήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019, σε νοσοκομεία, ΕΚΑΒ, Κέντρα Υγείας και Πρόνοια, με αίτημα την απόσυρση του «αναπτυξιακού νομοσχεδίου» που περιορίζει εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Απόφαση για απεργία έλαβαν, επίσης, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), τα Εργατικά Κέντρα της χώρας και πολλές άλλες δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Στάση εργασίας στα ΜΜΕ

Την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ θα συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Συγκεκριμένα, τα Διοικητικά Συμβούλια των συνεργαζόμενων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ, αποφάσισαν την κήρυξη τρίωρης στάσης εργασίας (12:00-15:00) σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά Μέσα.

Διαβάστε επίσης