H κόκκινη αφίσα του ΚΙΝΑΛ

του Μαρίνου Σκανδάμη

Η λεγόμενη κόκκινη αφίσα του Κινήματος Αλλαγής προκάλεσε, συζητήθηκε, τρολαρίστηκε, υποτιμήθηκε. Με την πάροδο τώρα κάποιων ημερών από το συμβάν, μπορούμε να την ξαναδούμε από την αναγκαία απόσταση. Αλλά και να κρίνουμε όσα ειπώθηκαν και όσα υπονοήθηκαν. 

1. Από άποψη αισθητικής, πράγματι η ηλεκτρονική αφισέττα με την τσιμινιέρα και τη γροθιά παραπέμπει σε επιρροές άλλων δεκαετιών, ενός ξεπερασμένου σοβιετικού ρεαλισμού που επιβλήθηκε ως τέχνη. Εξάλλου όταν ήδη ζεις την 4η βιομηχανική επανάσταση, είναι άκαιρο να προβάλλεις την κομμουνιστική αισθητική προσέγγιση της 2ης . 

2. Δεν νομίζω όμως ότι ήταν μόνο η αισθητική της που ενόχλησε ανθρώπους από τη δεξιά παράταξη, αλλά και κάποιους από το Κίνημα Αλλαγής. Αυτό που ενόχλησε κυρίως είναι ότι η αφίσα υπονοεί μια στροφή σε κάτι από το οποίο η δημοκρατική παράταξη -για άλλους συνειδητά και άλλους συγκυριακά- είχε απομακρυνθεί 

3. Κάποιοι ξεχνάνε ότι το ΠΑΣΟΚ, ακόμα και στα χρόνια του εκσυγχρονισμού, διατηρούσε την ισορροπία ανάμεσα στον σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων και τις ανάγκες της αγοράς. Και επέτρεπε τη συμμετοχή όλων των πολιτών και όλων των τάξεων σε κοινές ευκαιρίες, μειώνοντας το φάσμα του κοινωνικού αποκλεισμού. 

4. Χρειάστηκε η καταστροφική  πενταετία Καραμανλή και η εξ αυτής έκθεση της χώρας στους απόλυτους κινδύνους, για να αναλάβει τότε το ΠΑΣΟΚ τον πιο βαρύ ρόλο της ιστορίας του, δηλαδή να διαχειριστεί μια καταστροφή αντί της αισιοδοξίας που παλαιότερα έφερνε, όταν δηλαδή καλούνταν να αναλάβει την εξουσία. Eίναι εξάλλου γνωστό πως επιβλήθηκαν οι κανόνες για τη διάσωση της χώρας. Και ακόμα πως και γιατί προέκυψαν οι συγκυβερνήσεις. Όλα αυτά όμως είχαν το κόστος τους. 

5. Ανεξάρτητα δηλαδή από την αναγκαιότητα των στιγμών, την τελευταία δεκαετία, οι πολιτικές επιλογές της δημοκρατικής παράταξης συνήθισαν τον κόσμο μας στην ιδέα συντηρητικών επιλογών και κατ’ επέκταση δεξιών συνεργασιών.

6. Η συγκυβέρνηση με τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ, η νέα συγκυβέρνηση με τη ΝΔ ακόμα και μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ, η επιβαλλόμενη -από τα πεπραγμένα της- αντιπολίτευση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που εξ αντικειμένου τεμνόταν με την αντίστοιχη της ΝΔ, θόλωσαν το πολιτικό στίγμα και αλλοίωσαν το ιστορικό πνεύμα της παράταξης. 

7. Και δυστυχώς, συνήθισαν το δημοκρατικό κόσμο να βλέπει επί της αρχής ως πολιτικά συγγενείς χώρους περισσότερο τις δεξιές παρά τις αριστερές παρατάξεις της χώρας.

8. Η τραγική αυτή αλλοίωση του δημοκρατικού DNA, είχε άμεσες επιπτώσεις στις επιλογές αρκετών στελεχών του Κινήματος Αλλαγής. Κάποιοι μάλιστα από ιδιοτέλεια και πολιτικό αμοραλισμό, βλέποντας τη ΝΔ να έρχεται και διεκδικώντας κρατικό ψωμί, δηλαδή θέσεις εξουσίας, ώθησαν ξεδιάντροπα απλούς ψηφοφόρους μας στην αγκαλιά της δεξιάς. Τα εκλογικά αποτελέσματα είναι πια γνωστά, εθνικά, αλλά και στην εδώ περιφέρεια.

9. Και μετά τις εκλογές συνεχίζουν την ίδια ιστορία. Δηλώνοντας δήθεν κεντροαριστεροί, υπονομεύουν κάθε επιλογή του ΚΙΝΑΛ, λέγοντάς μας ότι ο Μητσοτάκης τα πάει άριστα και δεν μπορούμε παρά να στηρίζουμε τις επιλογές του.

10. Το γνωστό παραμύθι πρέπει να τελειώσει. Όσοι έγιναν δεξιοί να συνεχίσουν έτσι. Οι υπόλοιποι, όσοι δηλαδή διατηρούν την πολιτική συνείδηση της ιστορικής δημοκρατικής παράταξης, θα ασκούν σκληρή κριτική στα κακά της κυβέρνησης και φυσικά δεν θα αρνούνται, αλλά θα στηρίζουν όσα τυχόν μπορεί να πάνε τη χώρα μπροστά. Υπενθυμίζοντας επίσης όπου χρειαστεί ότι οι συντηρητικές επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης άνοιξαν τον δρόμο στην εκλογική κυριαρχία της ΝΔ.

11. Όμως το να ζητούν μιντιακά οικονομικά συστήματα, δούρειοι ίπποι και άλλοι «καλοπροαίρετοι» πολίτες να μην ασκεί το Κίνημα Αλλαγής κριτική για το εργασιακό ξεχαρβάλωμα που επιχειρεί η κυβέρνηση και τον διοικητικό αυταρχισμό που ετοιμάζει, αυτό δεν θα συμβεί.-

Διαβάστε επίσης