Με τον πρόεδρο του Ιταλικού Κοινοβουλίου συναντήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του στη Ρώμη, συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου της γειτονικής χώρας και ηγέτη της αριστερής πτέρυγας του Κόμματος των 5 Αστέρων, Ρομπέρτο Φίκο.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, κατά τη συνάντησή τους τονίστηκε η σημασία ενίσχυσης των σχέσεων Ιταλίας και Ελλάδας, ενώ υπήρξε σύμπτωση απόψεων σε μια σειρά θεμάτων, όπως το μετασχηματισμός της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης και την κοινωνική Ευρώπη, την προσφυγική κρίση, την κλιματική αλλαγή και περιβαλλοντική κρίση και τέλος τη συνεργασία των Νοτίων χωρών της Ένωσης.

Τέλος, συμφωνήθηκε η καθιέρωση διαύλου επικοινωνίας και διαλόγου μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του κόμματος των 5 Αστέρων, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Σημειώνεται ότι το Κίνημα των 5 Αστέρων βρίσκεται σε συνομιλίες με την ευρωομάδα των Πρασίνων.

Η οικονομία στο τραπέζι των συζητήσεων

Σειρά συναντήσεων με τον πρόεδρο του ιταλικού κοινοβουλίου Ρομπέρτο Φίκο, τον υπουργό Οικονομικών Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι και το νέο Ευρωπαίο επίτροπο και πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι, είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της επίσκεψής του στη Ρώμη.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, στο τραπέζι των συναντήσεων αυτών του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τέθηκαν η πορεία της ελληνικής, ιταλικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, το brexit, καθώς και η προσφυγική κρίση.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι ήρθε η ώρα να αντιληφθούν όλοι στην Ευρώπη την ανάγκη αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας, της χαλάρωσης του αυστηρού δημοσιονομικού πλαισίου και της στροφής σε μια αναπτυξιακή πολιτική, φιλική στο περιβάλλον. Ειδικότερα για την Ελλάδα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Τσίπρας, αφού παρουσίασε τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας, εξέφρασε την άποψη ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα πρέπει να αναθεωρηθούν άμεσα από το 2020 και όχι στο μακρινό και αβέβαιο μέλλον, στη βάση του σχεδίου που είχε καταθέσει η κυβέρνησή του για αξιοποίηση μέρους του μαξιλαριού 37 δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία για τη δημιουργία ειδικού λογαριασμού.