ΗΠΑ: Δεν θέλουμε πόλεμο με το Ιράν αλλά ειρήνη

Σε μια δήλωση που θα μπορούσε να ερμηνευτεί και ως άνοιγμα νέας διπλωματικής οδού με το Ιράν, μετά την απότομη άνοδο του πολιτικού θερμόμετρου, προέβη το αμερικανικό κυβερνητικό επιτελείο.  Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, συγκεκριμένα, διαβεβαίωσε από το Άμπου Ντάμπι ότι η Ουάσιγκτον επιθυμεί «ειρηνική λύση» με το Ιράν, μετά την πρόσφατη επίθεση στην Aramco. 

Λίγα 24ωρα νωρίτερα, οι ΗΠΑ κατηγόρησαν το Ιράν ότι βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας, με τον Πομπέο να στηρίζει το δικαίωμα του Ριάντ στην αυτοάμυνα. 

Συναντήθηκε με τον πρίγκιπα διάδοχο του Άμπου Ντάμπι, Μοχάμεντ μπιν Ζάγιεντ αλ Ναχιάν. Μετά τη συνάντησή τους, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ έκανε λόγο, ενώπιον των δημοσιογράφων, για την υπάρξη «συναίνεσης» μεταξύ των χωρών του Κόλπου σχετικά με την ευθύνη που φέρει το Ιράν.

«Προσπαθούμε να οικοδομήσουμε έναν συνασπισμό ως μια πράξη διπλωματίας, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν εκτοξεύει απειλές για πόλεμο και ότι θα δώσει μάχη εναντίον και του τελευταίου Αμερικανού. Βρισκόμαστε εδώ για να οικοδομήσουμε έναν συνασπισμό που στοχεύει στην επίτευξη της ειρήνης και σε μια ειρηνική λύση» δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε δημοσιογράφους, σημειώνοντας πως ελπίζει ότι το Ιράν βλέπει τα πράγματα «με τον ίδιο τρόπο».

Στη Σαουδική Αραβία, την Τετάρτη, ο Μάικ Πομπέο συναντήθηκε με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος χαρακτήρισε την επίθεση ένα «πραγματικό τεστ» για τη βούληση της διεθνούς κοινότητας απέναντι στο Ιράν.

Η Τεχεράνη αρνείται, πάντως, οποιαδήποτε ανάμιξη στις επιθέσεις, υποστηρίζει ωστόσο ανοιχτά τους αντάρτες Χούτι που ανέλαβαν την ευθύνη λέγοντας πως προχώρησαν σε λογική κίνηση άμυνας.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ