Πανσέληνος στην Achaia Clauss

Πανσέληνος Σεπτεμβρίου και… έναρξη Φθινοπώρου. 

Δύο από τα ονόματα της  Πανσελήνου του Σεπτεμβρίου είναι ''Harvest moon'' και ''micromoon''. Το  όνομα ''harvest moon'' - ''φεγγάρι της συγκομιδής''  προέκυψε από τη γεωργία, καθώς η φθινοπωρινή ισημερία έπεφτε πάντα μαζί με τις γεωργικές εργασίες των αγροτών και ιδιαίτερα τον τρύγο των σταφυλιών. Οι σοδειές τους μεγάλωναν πάντα στα τέλη του καλοκαιριού και τις αρχές του φθινοπώρου, κάτι που σημαίνει ότι έπρεπε να εργαστούν σκληρά έως αργά τη νύχτα προκειμένου να κάνουν τη συγκομιδή. Τότε, δεν υπήρχαν τρακτέρ με φακούς και οι αγρότες εργάζονταν με σύμμαχο το ολόγιομο φεγγάρι.

Γιατί ονομάζεται και ''Μicromoon''.
Αν και το φεγγάρι είναι γεμάτο, εμφανίζεται πολύ μικρό στον ουρανό. Βρίσκεται στο πιο μακρύ σημείο σε τροχιά γύρω από τη γη και ως εκ τούτου  εμφανίζεται 14% μικρότερο στη Γη. 

Η εσπέρα του Σαββάτου, της 14ης Σεπτεμβρίου ήταν μια νύχτα μαγική, ντυμένη με τα χρώματα και τα αρώματα του Φθινοπώρου. Η πρώτη Σελήνη του Φθινοπώρου ήταν ήδη μιας ημέρας. Η συγκομιδή της Μαυροδάφνης είχε ολοκληρωθεί και ο γλυκός μούστος έβραζε στις δεξαμενές. Το απαλό αεράκι που κατέβαινε από το Παναχαϊκό, γινόταν βάλσαμο που  δρόσιζε τους φίλους της ACHAIA CLAUSS, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί στο Κτήμα, προκειμένου να παρακολουθήσουν την ιδιαίτερη σύμπραξη του πιανίστα Χρήστου Κριθαράκη και της ερμηνεύτριας Βιβής Αποστολάτου.

Υπό το φώς της πρώτης Φθινοπωρινής Σελήνης η αυλή του Οινόκαστρου πλημμύρισε με νότες, μουσική, εικόνες και συναισθήματα σε νοσταλγική διάθεση. Αναπολήσεις, μνήμες και όνειρα, τραγουδισμένα με το πάθος και τον ρυθμό της υπέροχης Βιβής Αποστολάτου, η οποία με την παρουσία της καθήλωσε τους ακροατές, τους έκανε να ξεχαστούν γλυκά και μελαγχολικά, και μετέδωσε την χαρά μιας ατμοσφαιρικής ''συναυλίας''. Μια πολύ ωραία μουσική παράσταση, με ποιότητα και σεβασμό σε σπουδαία ''κλασσικά'' λαϊκά τραγούδια, σε μια μουσική διαδρομή, η οποία ανέδειξε στο κοινό την ιδιαίτερη χροιά της φωνής της Βιβής Αποστολάτου, αλλά και την δεξιοτεχνία του εξαιρετικού  πιανίστα Χρήστου Κριθαράκη.

Ακόμα μια μοναδική ευκαιρία που το φιλόξενο Οινοποιείο έδωσε στους φίλους του, να περάσουν μια γαλήνια βραδιά με μουσική και κρασί, κάτω από το μαγικό φως της Σελήνης της Συγκομιδής.    

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ