Σε «μαύρη λίστα» για …μαύρη εργασία θα εντάσσονται , στο εξής, εργοδότες μετά τις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης, στην προσπάθεια να περιοριστεί το φαινόμενο.
Αλλωστε τα στοιχεία του προηγούμενου διαστήματος καταδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος , που τείνει να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Μάλιστα η Δυτική Ελλάδα θεωρείται από τις περιοχές …πρωταθλήτριες στην «μαύρη εργασία». Οπως δείχνουν παλαιότερα στοιχεία του ΣΕΠΕ στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Αττική, όπου το 7,96% των εργαζομένων είναι ανασφάλιστο, ενώ ακολουθεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με ποσοστό 7,57% και η Δυτική Ελλάδα με 6,04%!
Ακριβώς λόγω των αυξανόμενων ποσοστών αδήλωτης εργασίας δημιουργήθηκε προ 6μήνου Περιφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο Ασφάλισης του ΕΦΚΑ (ΠΕΚΑ) Δυτικής Ελλάδος, Λευκάδας, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου , προκειμένου να καλύψει το κενό που υπήρχε.
Εργοδότες «μαύρη λίστα» και συνέπειες
Το πρόστιμο παραμένει στις 10.500 ευρώ για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο, αλλάζουν όμως οι εκπτώσεις που προβλέπονταν στο παρελθόν, σε περίπτωση που ο εργοδότης εντός 10 ημερών προσλάβει τον εργαζόμενο.
Συγκεκριμένα, το πρόστιμο περιορίζεται στις 2.000 ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι ο εργοδότης θα προσλάβει τον εργαζόμενο με πλήρη εργασία, για τουλάχιστον 12 μήνες. Σήμερα το πρόστιμο αυτό είναι στις 3.000 ευρώ, ενώ προβλέπονται και μικρότερες μειώσεις, εφόσον η πρόσληψη είναι 3μηνη ή 6μηνη. Οι ενδιάμεσες αυτές περιπτώσεις καταργούνται. Παράλληλα, δημιουργείται «μαύρη λίστα» στο σύστημα «Εργάνη» με επιχειρήσεις και εργοδότες που έχουν εντοπιστεί με αδήλωτους εργαζομένους. Θα αποκλείονται από ευμενείς φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις.
Επίσης, θα πρέπει να καταχωρίζονται υποχρεωτικά, στο σύστημα «Εργάνη», συμβάσεις ανεξάρτητων υπηρεσιών που αφορούν απασχολουμένους με αυτήν τη μορφή απασχόλησης σε έως δύο εργοδότες, καθώς και οι απασχολούμενοι με εργόσημο. Στις ασφαλιστικές διατάξεις του σχεδίου νόμου περιλαμβάνονται αλλαγές όπως η αναστολή χρήσης ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΕΦΚΑ για την υποβολή ΑΠΔ, σε εργοδότες που δεν καταβάλλουν τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές. Παράλληλα, προβλέπεται ότι ο ΕΦΚΑ θα πρέπει να καταρτίσει έως τις 30/6/2021 τους εκκρεμείς ισολογισμούς των ετών 2017, 2018 και 2019.