Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας: Εναρξη Μαθημάτων στο Κέντρο Νεότητας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ

Από την Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας γίνεται γνωστό πως για ακόμα μία χρονιά στο Κέντρο Νεότητος «Νέοι Ορίζοντες» (Πολυχρονιάδου 8, άνωθεν Ιερού Ναού Εισοδίων της Θεοτόκου) θα λειτουργήσουν οι Σχολές Βυζαντινής Αγιογραφίας και Ζωγραφικής, Βυζαντινής Μουσικής, καθώς και τα Τμήματα Εκμάθησης Παραδοσιακών Οργάνων και Γυναικείας Χορωδίας Παραδοσιακών Τραγουδιών. 

    Πρόκειται για τέσσερις Σχολές και Τμήματα, μέσω των οποίων αναδεικνύεται το ταλέντο πολλών νέων (και όχι μόνο) της ευρύτερης περιοχής, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην πολιτιστική αναβάθμιση του τόπου. 

    Ο Αγιασμός της έναρξης των μαθημάτων Βυζαντινής Αγιογραφίας και Ζωγραφικής θα τελεσθεί την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου, στις 7μ.μ., όπου θα γίνει ενημέρωση, οριστικοποίηση εγγραφών και τοποθέτηση ενδιαφερόμενων, ενώ τα μαθήματα θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου (4:30μ.μ.) με το παιδικό τμήμα.

    Η Σχολή αποσκοπεί στην εκμάθηση της ιεράς τέχνης της Αγιoγραφίας και οι σπουδαστές έχουν την ευκαιρία να διδαχθούν τη Βυζαντινή Αγιογραφία, υλικά και τεχνικές, σχέδιο και χρώμα.

    Φέτος θα λειτουργήσουν τμήμα εκμάθησης Αγιογραφίας (τεχνική φορητής εικόνας και τοιχογραφίας και θεολογία της εικόνας) για ενήλικες και τμήμα εκμάθησης Ζωγραφικής (σχέδιο και χρώμα) για παιδιά. 

    Στη Σχολή διδάσκουν ο κ. Αθανάσιος Παπαγιαννακόπουλος (αγιογράφος – ζωγράφος) και η Πρεσβυτέρα κ. Καικιλία Γιαννακοπούλου. Αιτήσεις για εγγραφές θα γίνονται καθημερινά από τις 23 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου, 9π.μ. – 1μ.μ., στην υπεύθυνη της Σχολής κ. Χρύσα Δημητρίου (τηλ. 26910 – 21777). 

    Επίσης, κατά τη φετινή σχολική περίοδο θα λειτουργήσει η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής, η οποία για 30 και πλέον συνεχόμενα έτη καλλιεργεί την Ψαλτική Τέχνη και την μεταλαμπαδεύει σε νέους ανθρώπους, επανδρώνοντας έτσι τα Αναλόγια των Ιερών Ναών της Ιεράς Μητροπόλεώς μας αλλά και εκτός αυτής. Επισημαίνεται δε η συμμετοχή πολλών ιεροψαλτών - αποφοίτων της Σχολής μας σε Βυζαντινούς Χορούς ψάλλοντας σε Ιερούς Ναούς αλλά και σε διάφορες μουσικές εκδηλώσεις.  

    Στη Σχολή γίνονται δεκτοί μαθητές που έχουν συμπληρώσει το 9ο έτος της ηλικίας τους, κατόπιν σχετικής φωνητικής εξέτασης.

    Αιτήσεις εγγραφών μπορούν να συμπληρώσουν και να υποβάλλουν στη Σχολή οι ενδιαφερόμενοι (Δευτέρα έως και Παρασκευή, 7μ.μ. - 9μ.μ., τηλ.: 26910 68180) ή να επικοινωνήσουν με τους κ. Βασίλειο Μπίκο (26910 72327 – 6938 484067) και κ. Παναγιώτη Αχιλλιά (26910 25071).

    Έναρξη μαθημάτων την 27η Σεπτεμβρίου, ημέρα Παρασκευή και ώρα 7:30μ.μ., όπου θα γίνει ο καθιερωμένος αγιασμός και συνάντηση όλων των μαθητών της Σχολής. 

    Παράλληλα, υπενθυμίζουμε πως το Κέντρο Νεότητος «Νέοι Ορίζοντες» και η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής συνεργάζονται για πέμπτη συνεχή χρονιά με το Μουσικό Εργαστήρι Αιγίου για τη λειτουργία Τμήματος Εκμάθησης Παραδοσιακών Οργάνων που ήδη έχει αρχίσει να ανοίγει δρόμους σε πολλά νέα ταλαντούχα παιδιά της πόλης. Τα παραδοσιακά όργανα που θα διδάσκονται είναι σαντούρι, κανονάκι, λαούτο, παραδοσιακό βιολί, πολίτικο λαούτο, ούτι, σάζι, τζουμπούς, παραδοσιακό κλαρίνο, παραδοσιακή φλογέρα, καβάλ, πολίτικη λύρα, μαντολίνο και παραδοσιακά κρουστά.

    Επίσης, και φέτος θα λειτουργήσει το τμήμα Γυναικείας Χορωδίας Παραδοσιακών Τραγουδιών με τη δυναμική και διακριτική του παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής.

    Τέλος, για πρώτη φορά θα λειτουργήσει τη φετινή χρονιά Τμήμα Παραδοσιακής Μουσικής για παιδιά προσχολικής ηλικίας (Μουσικοκινητική, γνωριμία με παραδοσιακά όργανα, εξοικείωση με παραδοσιακούς ρυθμούς). Στόχος είναι η καλλιέργεια και η ανάπτυξη μουσικών, κινητικών και γλωσσικών δεξιοτήτων μέσα από τη μουσική, το τραγούδι, τον ρυθμό και την κίνηση. Στο πλαίσιο αυτό θα λειτουργήσει και Παιδική Χορωδία Παραδοσιακών Τραγουδιών.

    Υπεύθυνοι του τμήματος είναι από το Μουσικό Εργαστήρι Αιγίου ο κ. Σάκης Παπαδημητρίου και από τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής ο κ. Γρηγόριος Κακούρης. Πληροφορίες στα τηλέφωνα 26910 68180  (Νέοι Ορίζοντες), 26910 60538 (Μουσικό Εργαστήρι Αιγίου) και 6944 144291. 

 

Διαβάστε επίσης