Σολτς: Θα ρίξουμε πολλά λεφτά στην οικονομία, αν χρειαστεί

Η Γερμανία θα επιμείνει στο στόχο του ισοσκελισμένου προϋπολογισμόυ, αλλά είναι έτοιμη να ρίξει «πολλά, πολλά δισεκατομμύρια» στην οικονομία, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο για να αποφύγει την ύφεση. Αυτό επεσήμανε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, σε ομιλία του στη γερμανική Βουλή. 

«Έχουμε έναν ισχυρό προϋπολογισμό και αυτός επιτυγχάνεται χωρίς νέο χρέος» είπε ο 61χρονος πολιτικός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. «Χρησιμοποιήσαμε τον διαθέσιμο χώρο για ελιγμούς. Είναι ένας επακτατικός προϋπολογισμός, που περιλαμβάνει πολλές επενδύσεις» συμπλήρωσε. Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επιδείνωσης των συνθηκών και νέας κρίσης στη Γερμανία και την Ευρώπη, διαβεβαίωσε: «Θα απαντήσουμε με πολλά, πολλά δισεκατομμύρια, εάν αυτό χρειαστεί». 

 

Στον απόηχο των δηλώσεων η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς έμεινε εν πολλοίς σταθερή στο -0,58%, όπως και το ευρώ στα 1,1041 δολάρια. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters Το Βερολίνο εξετάζει τη σύσταση ανεξάρτητων δημόσιων οργανισμών, που θα εκδώσουν εκείνοι αντί της γενικής κυβέρνησης χρέος, ώστε να επενδύσουν στην οικονομία. Αυτό θα επιτρέψει στη χώρα να συνεχίσει να τηρεί τους αυστηρότατους κανόνες. Σήμερα η γερμανική νομοθεσία προβλέπει ένα «φρένο» στην έκδοση χρέους, που διασφαλίζει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα δεν θα υπερβεί ποτέ το 0,35% του ΑΕΠ.