Εξάρχεια: Η Εισαγγελία έδωσε το "πράσινο φως" για την εκκένωση του ΒΟΞ

την άτυπη έδρα της αναρχικής συλλογικότητας Ρουβίκωνας

Το πράσινο φως για την εκκένωση του κατειλημμένου κτιρίου ΒΟΞ στα Εξάρχεια, την άτυπη έδρα της αναρχικής συλλογικότητας Ρουβίκωνας, έδωσαν, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ''Καθημερινή'', οι δικαστικές αρχές.

Όπως αναφέρει το συγκεκριμένο δημοσίευμα, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας διέταξε νέα προκαταρκτική εξέταση ζητώντας από τα στελέχη της Ασφάλειας να διερευνήσουν εάν στην περίπτωση της κατάληψης του ακινήτου επί της οδού Θεμιστοκλέους τελούνται αδικήματα όπως το αδίκημα της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας (άρθρο 378) που, σύμφωνα με τον νέο Ποινικό Κώδικα, διώκεται αυτεπάγγελτα.

Με τον τρόπο αυτό, η εισαγγελία αλλά και η αστυνομία εκτιμούν ότι θα ξεπεράσουν το εμπόδιο της απροθυμίας των διοικήσεων του ΙΚΑ (στο οποίο ανήκει το ακίνητο) να ζητήσουν την εκκένωση του χώρου και την ποινική δίωξη των καταληψιών. Η απροθυμία εξάλλου της διοίκησης του ασφαλιστικού οργανισμού να ασχοληθεί ενεργά με το ακίνητο υπήρξε για χρόνια εμπόδιο στα όποια σχέδια εκκένωσής του.

Χαρακτηριστικά είναι όσα εκτυλίχθηκαν το α΄ εξάμηνο του 2018, με αφορμή την κλήση για κατάθεση που είχε λάβει η τότε διοίκηση του οργανισμού, στο πλαίσιο έρευνας που είχε ανατεθεί στην υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφαλείας. Η προκαταρκτική αφορούσε το αδίκημα της διατάραξης οικιακής ειρήνης που διώκεται όχι αυτεπαγγέλτως αλλά κατόπιν υποβολής μήνυσης από τον ιδιοκτήτη.

Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. είχαν τότε καλέσει τη διοίκηση του οργανισμού να πάρει θέση αν θέλει να πάρει πίσω το ακίνητο και αν επιθυμεί να ασκηθούν ποινικές διώξεις στους καταληψίες. Οι διοικούντες του ΕΦΚΑ αντί να πάνε στη ΓΑΔΑ να καταθέσουν, προσπάθησαν να πάρουν αποστάσεις από τους χειρισμούς της εισαγγελίας και της αστυνομίας, με μία επιστολή που έστειλαν στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, στο υπουργείο Δικαιοσύνης και η οποία είχε προκαλέσει δυσφορία στην ΕΛ.ΑΣ., αλλά και στον τότε επικεφαλής της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίο, ο οποίος αρχικά εξέτασε το ενδεχόμενο άσκησης δίωξης κατά του ΕΦΚΑ γα διαρροή προανακριτικού υλικού, κάτι που τελικά δεν συνέβη.

Διαβάστε επίσης