Σχέδιο για τη θωράκιση της χώρας απέναντι στα σοβαρά λοιμώδη νοσήματα

ΠΟΥ ΜΕΤΑΔΙΣΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ

Ειδικοί επιστήμονες και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, υπό το συντονισμό του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), αναμένεται να εκπονήσουν στρατηγικό σχέδιο για τη θωράκιση της χώρας απέναντι στα σοβαρά λοιμώδη νοσήματα που μεταδίδονται από τα κουνούπια.

«Το γεγονός ότι η χώρα μας είναι φέτος η πρώτη στην Ευρώπη σε κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου, ενώ κατά καιρούς εμφανίζονται περιστατικά ελονοσίας, αποδεικνύει ότι τα προγράμματα καταπολέμησης των κουνουπιών-σκνιπών είναι ανεπαρκή. Παράλληλα είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γίνουν στοχευμένες εκστρατείες ενημέρωσης του κοινού για τα ατομικά μέτρα προστασίας», ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης.

Ο ΙΣΑ σημειώνει ότι σημαντική παράμετρος για την υλοποίηση στοχευμένων και αποτελεσματικών ψεκασμών, είναι η ύπαρξη επικαιροποιημένων χαρτών επικινδυνότητας και εστιών παραγωγής κουνουπιών, προκειμένου να εντοπιστούν οι περιοχές υψηλού κινδύνου, για εκδήλωση κρουσμάτων από μεταδιδόμενους με κουνούπια λοιμογόνους παράγοντες (πλασμώδια της ελονοσίας και ιός του Δυτικού Νείλου).

Διαβάστε επίσης