Ενώ οι αυτοδιοικητικοί της Ηλείας ετοιμάζουν δυναμική παρέμβαση για την Πατρών-Πύργου η Κυβέρνηση πάει το θέμα στις Βρυξέλλες!

Ενώ η κυβέρνηση και το υπουργείο Υποδομών σχεδιάζει σε συνεννόηση με τις Βρυξέλες να προωθήσει το έργο του νέου αυτοκινητόδρομου Πατρών-Πύργου, η περιοχή της Ηλείας περιμένει λύση και εντείνει με δυναμικό τρόπο την πίεση προς τους κυβερνώντες. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι το θέμα της υλοποίησης της νέας Πατρών – Πύργου, ήταν κυρίαρχο και στην ορκωμοσία του νέου δημάρχου Πύργου Ηλείας Τάκη Αντωνακόπουλου, όπως και στους άλλους δήμους, αφού είναι σαφές πως υπάρχει επαφή εδώ και καιρό και αποτελεί κοινή προτεραιότητα στο νομό. «Το τεράστιο ζήτημα για μας είναι μία αναπτυξιακή αρτηρία που φέρνει το οξυγόνο στην περιοχή, το αναπτυξιακό, που λέγεται ο δρόμος Πάτρα – Πύργος - Αρχαία Ολυμπία. Απόψε από εδώ, αν και το έχουμε συζητήσει, καλώ όλα τα διοικητικά συμβούλια να λάβουν αποφάσεις την Κυριακή που έχουν την πρώτη συνεδρίαση, αποφάσεις στήριξης, διεκδίκησης και ανυποχώρητης στάσης απέναντι στην υλοποίηση αυτού του οραματικού  έργου. Η κυβέρνηση πρέπει να ξεκαθαρίσει σύντομα τι θα πράξει γύρω απ’ αυτό το θέμα. Είναι νωπή ακόμα η φωνή του πρωθυπουργού που τον υποδεχθήκαμε θερμά στην πόλη προεκλογικά, πιστεύω στην συνέπεια του γιατί μέχρι τώρα έχει δείξει ότι είναι συνεπής. Αυτή λοιπόν η κυβέρνηση να απαντήσει με ποιον τρόπο, πόσο σύντομα, θα κατασκευάσει αυτό το δρόμο στο ίδιο τεχνικό αντικείμενο, τον ίδιο δρόμο που έχουν ξεκινήσει που έχουν οι μελέτες μας. Προτείνω να συναντηθούμε όλα τα δημοτικά συμβούλια, όλοι οι περιφερειακοί σύμβουλοι και το Επιμελητήριο σε ένα άλλο, που θα λέγεται συμβούλιο αιρετών του νομού, ουσιαστικά αυτή είναι η δύναμη του νόμου, η αυτοδιοίκηση, η εκτελεστική εξουσία, οι περιφερειακοί σύμβουλοι, το επιμελητήριο» είπε ο κ. Αντωνακόπουλος.

Στο μεταξύ μέσω Βρυξελλών θα περάσει η διαδικασία για την επέκταση των συμβάσεων των αυτοκινητόδρομων. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ypodomes.com, το Υπουργείο Υποδομών έχει ήδη ξεκινήσει κάποιες πρώτες επαφές με την Κομισιόν. Οι πιο ουσιώδεις συναντήσεις αναμένονται να πραγματοποιηθούν μετά τη ΔΕΘ όταν θα κάνει το πρώτο του ταξίδι στις Βρυξέλλες ο Υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής.

Εκεί θα εξεταστεί το κατά πόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βλέπει με καλό μάτι την, δεδομένη θέληση του Υπουργείου να προχωρήσει στην επέκταση των συμβάσεων παραχώρησης για τους αυτοκινητόδρομους. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι για να προχωρήσουν οι επεκτάσεις θα χρειαστούν και Ευρωπαϊκά κονδύλια, οπότε είναι απαραίτητη η συναίνεση των Βρυξελλών.

ΠΛΗΡΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Το Υποδομών δεν θελει να πάει με τετελεσμένα στις Βρυξέλλες και υψηλόβαθμοι παράγοντες του Υπουργείου, δείχνουν την περίπτωση του Πάτρα-Πύργος, όπου πρώτα άλλαξε η διαδικασία, έγιναν οι διαγωνισμοί και στη συνέχεια ενημερώθηκε η Κομισιόν. Θα υπάρξει πλήρης συνεργασία με τις διευθύνσεις της Ευρ.Επιτροπής, θα ενημερώσουν πλήρως για τις προθέσεις του Υποδομών. «Θα πάμε προετοιμασμένοι και διαβασμένοι  και θα υπάρξει πλήρης συνεργασία με τις Βρυξέλλες» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Το ζητούμενο κατά τους ίδιους και όπως αναφέρουν στο ypodomes.com, είναι να πάρουν την θετική απάντηση της Κομισιόν και στην συνέχεια να καλέσουν τους παραχωρησιούχους και να ξεκινήσουν συζητήσεις για τυχόν επεκτάσεις οι οποίες θα έχουν ως βάση την βιωσιμότητα τους. Κοινώς δεν θα γίνουν «έργα για τα έργα» αλλά εκείνα που θα έχουν προστιθέμενη αξία για την τοπική κοινωνία και το ίδιο το έργο.

Διαβάστε επίσης