Πιθανότατα αύριο η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής - To λάθος με τη σχολή της Πάτρας

Μέσα στις επόμενες δύο ημέρες θα ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής στα τμήματα και της σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Σύμφωνα με πληροφοριες, η πιο πιθανή ημερομηνία είναι η Τρίτη 27 Αυγούστου.

Το υπουργείο Παιδείας, πάντως, αναμένεται σήμερα να ενημερώσει για το πότε ακριβώς θα ανακοινωθούν οι βάσεις, δίνοντας έτσι τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων.

Οι παράγοντες που καθορίζουν τη διαμόρφωση των βάσεων είναι τρεις: Ο αριθμός των εισακτέων, οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων και οι προτιμήσεις των υποψηφίων. Οι δύο πρώτοι παράγοντες είναι γνωστοί, αλλά ο τρίτος, οι προτιμήσεις των υποψηφίων, δηλαδή, είναι πάντα άγνωστος και «υπεύθυνος» για όλες τις αστοχίες στην εκτίμηση των βάσεων. Φέτος αυτός ο παράγοντας είναι όχι μόνο άγνωστος, όπως τα προηγούμενα χρόνια, αλλά ούτε μπορεί να θεωρηθεί και αμετάβλητος γιατί οι αποφάσεις που πήραν οι υποψήφιοι εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες, όπως το πόσο ελκυστικές τους φαίνονται οι σπουδές σε κάποια από τα νέα τμήματα, και κατά πόσον είναι διατεθειμένοι να μεταβούν σε μια μακρινή πόλη προκειμένου να σπουδάσουν αυτό που θέλουν. Υπεισέρχεται, ακόμη, και ο παράγων λάθος που φέτος θα παίξει και αυτός τον ρόλο του και θα έχει «μέρος ευθύνης» στη διαμόρφωση των βάσεων. Πολλοί υποψήφιοι κυριολεκτικά μπερδεύτηκαν από τις ονομασίες των τμημάτων, που ενώ είναι ίδιες δεν αντιστοιχούν σε ισότιμα πτυχία. Υπήρχαν στο φετινό μηχανογραφικό, για παράδειγμα, δύο τμήματα με τον ίδιο ακριβώς τίτλο: Πολιτικών Μηχανικών (Πάτρα). Το πρώτο ανήκει στο Πανεπιστήμιο Πατρών και είναι η γνωστή Πολυτεχνική Σχολή και το δεύτερο ανήκει στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, έχει πρόγραμμα σπουδών τεσσάρων ετών αλλά οι πτυχιούχοι δεν έχουν τα επαγγελματικά δικαιώματα του μηχανικού. Υπήρξαν υποψήφιοι που δήλωσαν το δεύτερο ενώ ήθελαν να δηλώσουν το πρώτο! Αυτό το λάθος που έγινε αρκετές φορές και άλλα παρόμοια θα συμβάλουν στη διαμόρφωση των βάσεων.

kathimerini