Προσβλέποντας στο μέλλον

Του ΤΑΣΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Στην πολιτική και στην δημοκρατική διαδικασία των εκλογών, έχει αποδειχθεί ότι το πρώτο εξάμηνο μετά την ανάδειξη μιας νέας κυβέρνησης είναι το πιο κρίσιμο. Σε αυτή την περίοδο, από τις αποφάσεις που λαμβάνονται, κρίνεται το ήμισυ και πλέον του όλου αποτελέσματος, μια και σπέρνονται τα μέτρα, που θα θερίσει το κόμμα της εξουσίας στη διάρκεια  της θητείας του.

Όπως όλοι είδαμε η νέα κυβέρνηση εμφανίστηκε με πρόγραμμα και ξεκίνησε χωρίς καθυστέρηση, την υλοποίηση του. Από την οργάνωση του υπουργικού συμβουλίου και το επί μέρους έργο που καλούνται οι καθ’ ύλην αρμόδιοι υπουργοί να υλοποιήσουν σε ορισμένο χρονικό διάστημα, μέχρι τις πρώτες φορο-ελαφρύνσεις, το άσυλο ανομίας σε πρώτο στάδιο και σε δεύτερο ένας νέος φορολογικός νόμος και μια νέα διαδικασία για την διευκόλυνση των επενδύσεων.

Οι κυβερνήσεις κρίνονται βεβαίως εκ του αποτελέσματος. Κι αυτό θα φανεί στην πορεία του χρόνου. Για την ώρα παρακολουθεί κανείς τα θετικά μέτρα που λαμβάνονται και περιμένει τα όσα θα ακολουθήσουν, που θα ανακουφίσουν τους πολίτες από το βαρύ φορτίο που κουβαλάνε για μια δεκαετία.

Όμως τα χρόνια προβλήματα που υπάρχουν και αυτά που θα δημιουργήσουν στο άμεσο μέλλον οι θιγόμενοι, παράνομοι, μπαχαλάκιδες και λοιποί  από την πάταξη της ανομίας στα πανεπιστήμια, θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, καθώς και το μεταναστευτικό μια και οι ροές και πάλι παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση.

Η υπόσχεση γρήγορης διαδικασίας έκδοσης απόφασης για παροχή ασύλου, για την ώρα δεν έχει πάρει μια νέα νομική μορφή, με αποτέλεσμα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου να έχουν και πάλι υποστεί μια ιδιαίτερα μεγάλη πίεση, μια και σε αυτά παραμένουν οι παράνομα εισερχόμενοι από την θάλασσα, μέχρι να τελεσιδικήσει η προσφυγή τους για παροχή ασύλου.

Στο βουνό των προβλημάτων που κληρονόμησε η νέα κυβέρνηση ήταν και αυτό των των καμένων ξύλων, που είχαν εναποθέσει σε μια τεράστια έκταση στο Μάτι, που έβλεπε κανείς διασχίζοντας την Μαραθώνος προς τη Νέα Μάκρη.

Η νέα κυβέρνηση μέσα σε ένα μήνα κατάφερε να μεταφέρει αυτό τον όγκο των καμένων ξύλων, που ήταν μια βόμβα στην περιοχή, μια και προφερόταν σαν προσάναμμά σε μια πιθανή νέα πυρκαγιά. Κι αυτό χωρίς κόστος, με την συμμετοχή εταιριών στο πλαίσιο των δράσεων κοινωνικής ευθύνης.

Η απελθούσα κυβέρνηση ετοιμαζόταν κάποια στιγμή στο μέλλον, μετά την παρέλευση ενός έτους από την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, να μετακινήσει το υλικό αυτό πληρώνοντας 600.000 και πλέον ευρώ.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι βουλευτής τους σημερινής Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ειρωνεύθηκε τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε τηλεοπτική εκπομπή για την επίσκεψη του νωρίς το πρωί στο Μάτι, την επομένη της συνάντησής του με τον Εμ. Μακρόν, προκειμένου να δει το αποτέλεσμα της μετακίνησης των καμένων ξύλων και να μιλήσει με κατοίκους της περιοχής, που είχαν συγκεντρωθεί για το σκοπό αυτό.

Οι επενδύσεις για να έρθουν, χρειάζεται να γίνουν βασικά τρία πράγματα. Το ένα αφορά την Δικαιοσύνη που οφείλει να βγάζει σύντομα  οριστικές αποφάσεις. Ήδη μελέτη της Dianeosis έχει αποδείξει ότι η χώρα μας είναι ουραγός, από πλευράς χρόνου, στην απόδοση της Δικαιοσύνης. Θα πρέπει επίσης να ολοκληρωθεί  τάχιστα το κτηματολόγιο, το δασολόγιο και οι χρήσεις γης.

Και τέλος το κράτος να αποκτήσει νέα εργαλεία. Να απαλλαγεί από την κακονομια και την πολυνομία. Το τελευταίο προ των μικρών διακοπών του δεκαπενταύγουστου της Βουλής νομοσχέδιο, ήταν μια κακή συνέχεια, λόγω των πολλών και ετερόκλητων ρυθμίσεων, με κερασάκι τις τροπολογίες στο και πέντε για την απόλυση των εργαζομένων.

Για την επανεκκίνηση του κράτους, μια κωδικοποίηση των νόμων για να μην χάνεται κανείς στη μετάφραση, με τις παραπομπές σε άλλους νόμους που σε κάνουν να ψάχνεις ατελείωτες ώρες, προσπαθώντας να καταλάβεις τι ισχύει και τι δεν ισχύει.

Παράλληλα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση πέρα από τις αλλαγές στο θέμα των επιτροπών, που θα εξασφαλίζουν την πλειοψηφία στον Δήμαρχο – Περιφερειάρχη, χρειάζεται να ξεκαθαριστούν οι αρμοδιότητες των μεν και των δε, προκειμένου να μην μπλέκονται, για να ξέρει κανείς τι ανήκει στην αρμοδιότητα του και τι όχι.

Βεβαίως οφείλει και η Κεντρική Διοίκηση να κρατήσει τον επιτελικό ρόλο και να καταργηθούν οι πέντε Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, που μπερδεύονται στα πόδια της αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού.

Ο αρμόδιος υπουργός για την αναδιοργάνωση του κράτους καθηγητής Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στην τηλεόραση πρόσφατα απέρριψε την μέχρι χθες επικρατούσα άποψη  για μικρό και ευέλικτο κράτος και μίλησε για αποτελεσματικό κράτος.

Αυτό φυσικά είναι το βασικό ζητούμενο από όλους τους πολίτες. Μένει να δούμε πως θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος, μια και ένα νοικοκυρεμένο κράτος, που θα ψηφιοποιήσει, όχι την υπάρχουσα γραφειοκρατία, αλλά θα φτιάξει δομές, που θα καταργήσουν για παράδειγμα τους 15 αριθμούς που έχει κάθε πολίτης και θα του δώσει την δυνατότητα να διεκπεραιώνει τις βασικές υποθέσεις του από τον υπολογιστή του.

Αυτές οι μεταρρυθμίσεις είναι μερικές, απ’ όσες χρειάζονται, που θα δώσουν φτερά στην επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα και θα κάνουν πράξη την έκπληξη, για την οποία μίλησε ο Κ. Μητσοτάκης στην συνάντηση του με τον Ε. Μακρόν…

...

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ