«Όλοι καταλαβαίνουν ότι η κατάσταση με το θέμα της βίας δεν πάει άλλο»

"να επιστρέψουν οι οικογένειες στα ελληνικά γήπεδα"

Η επιστροφή της οικογένειας στα γήπεδα, ως επακόλουθο της εξάλειψης των φαινομένων βίας, είναι το ζητούμενο για τον υφυπουργό Αθλητισμου, Λευτέρη Αυγενάκη, όπως επανέλαβε αμέσως μετά την πολύωρη συνάντηση με τους φορείς του ελληνικού ποδοσφαίρου αλλά και της FIFA.

«Και οι ίδιοι οι εκπρόσωποι του ποδοσφαίρου καταλαβαίνουν ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο. Θέλουμε όλοι και αυτό τουλάχιστον έγινε σαφές και σήμερα, να επιστρέψουν οι οικογένειες στα ελληνικά γήπεδα και αυτό θα το πετύχουμε όταν ψηφίσουμε νόμους, ή ενεργοποιήσουμε ήδη ψηφισμένους νόμους σωστά, οργανωμένα, καθαρά, δεν μιλήσουμε με μισόλογα, αλλά απεναντίας δούμε τα πράγματα κατάματα και δουλέψουμε οργανωμένα και μεθοδικά. Αυτό φάνηκε και σήμερα και τους ευχαριστώ για τη συνεργασία που έχουμε. Είμαι βέβαιος ότι τα αποτελέσματα είναι ορατά, πολύ άμεσα στους Έλληνες φιλάθλους. Όταν υπάρχει ουσιαστική συνεργασία, όταν χτίζεται μια εμπιστοσύνη μέσα από ειλικρινή διάλογο, όταν βάζουν θέματα που εισακούονται από την Πολιτεία και οι διαδικασίες τρέχουν γρήγορα, είναι βέβαιο ότι υπάρχει χαμόγελο ικανοποίησης», είπε ο κ. Αυγενάκης.

Και κατέληξε αναφερόμενος στη συναντηση που έλαβε χώρα στην ΓΓΑ, λέγοντας ότι «δεν περιορίστηκε σε ευχολόγια ούτε σε ωραίες προθέσεις. Ανοίξαμε όλα τα χαρτιά στη συζήτηση, η οποία ήταν συνέχεια μια σειράς συσκέψεων που είχα αρχικά με τον αρμόδιο για θέματα Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοίδη και ακολούθως με τον υπουργό Δικαιοσύνης τον κ. Τσιάρα και τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη τον κ. Οικονόμου. Συζητήσαμε με τους εκπροσώπους του ποδοσφαίρου όλα τα ζητήματα που θεωρούμε ότι είναι άμεσα εφαρμόσιμα σε πρώτη φάση, ενώ βάλαμε ένα δεύτερο και ένα τρίτο στάδιο ζητημάτων που πρέπει να τρέξουμε. Υπάρχει συμφωνία και γι' αυτό το λόγο είμαι βέβαιος, ότι πολύ σύντομα θα ξεδιπλωθούν από πλευράς του Υπουργείου μας και ζητήματα που αφορούν νομοθετικές πρωτοβουλίες και άλλων συναρμόδιων Υπουργείων, Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης. Με τη δική μας την επίσπευση, την παρακολούθηση, θα γίνουν άμεσα νόμοι του κράτους και είμαι βέβαιος για την εφαρμογή τους και τα άμεσα αποτελέσματα».

«Η UEFA και η FIFA έχουν συνδράμει ήδη με την τεχνογνωσία και με κατευθυντήριες οδηγίες και συμβουλές, που έρχονται από την εμπειρία μας στις ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις και από τους αντίστοιχους αγώες. Στα μέσα Σεπτεμβρίου θα διοργανωθει από την UEFA το συνέδριο ασφαλείας στην Αθήνα, με τη συμμετοχή όλων των εταίρων και, ελπίζω ότι θα έχουμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα πάνω σε αυτόν τον τομέα», είπε από την πλευρά του ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας των FIFA/UEFA, Πετρ Φούσεκ.

Την ικανοποίησή τους για πορεία των συζητήσεων που έχουν με την αθλητική ηγεσία, εξέφρασαν ο πρόεδρος της ΕΠΟ Βαγγέλης Γραμμένος, ο ομολογός του στην Super League 1 Μηνάς Λυσάνδρου αλλά και ο πρόεδρος της Super League 2, Λεωνίδας Λεουτσάκος, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη. Ο κ. Γραμμένος είπε ότι «βήμα-βήμα» θα επιτευχθεί ο στόχος που δεν είναι άλλος από την πάταξη της βίας στο χώρο του ποδοσφαίρου, ενώ ο κ. Λυσάνδρου τόνισε ότι η παρέμβαση της Πολιτείας σε βασικά ζητήματα του ποδοσφαίρου, επιλύει προβλήματα με «αστραπιαία ταχύτητα». Στα «αντανακλαστικά» της αθλητικής ηγεσίας πάνω στα σοβαρά ζητήματα που υπάρχουν στο χώρο του ποδοσφαίρου στάθηκε και ο κ. Λεουτσάκος.

Διαβάστε επίσης