Πάνω από 1300 άτομα μπορούν να πάρουν αποζημίωση από τις αεροπορικές εταιρίες. Σχεδόν 4 στις 10 πτήσεις δεν πραγματοποιήθηκαν βάσει προγράμματος. Οι επιβάτες μπορούν να λάβουν αποζημίωση έως και 600 ευρώ ανά άτομο. Μπορούν να διεκδικήσουν αποζημίωση αυτή μέχρι και τρία χρόνια μετά την ημερομηνία της πτήσης τους.
Δεν είναι λίγοι οι επιβάτες που δικαιούνται αποζημίωση επειδή οι πτήσεις τους είχαν καθυστέρηση ή ακυρώθηκαν τις ημέρες των εκλογών στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την AirHelp (εταιρεία για τα δικαιώματα των επιβατών στις αεροπορικές μεταφορές) πάνω από 1300 άτομα μπορούν να πάρουν χρήματα από τις αεροπορικές εταιρίες.
Tα στοιχεία αφορούν πτήσεις εσωτερικού που αναχώρησαν από Παρασκευή μέχρι Δευτέρα την περίοδο των ευρωεκλογών, των αυτοδιοικητικών και των εθνικών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα στις 26 Μαΐου, στις 2 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου 2019, αντίστοιχα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εταιρεία AirHelp, στις ευρωεκλογές και στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών πραγματοποιήθηκαν περίπου 1.000 πτήσεις εσωτερικού από τις οποίες περίπου το 20% δεν αναχώρησε στην ώρα του ή ακυρώθηκε.
Συνεπώς, περισσότεροι από 420 επιβάτες μπορούν να διεκδικήσουν αποζημίωση σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό ΕΚ 261.
Αντίστοιχα, από τις 31 Μαΐου έως τις 3 Ιουνίου 2019, το διάστημα δηλαδή που οι Έλληνες μετακινήθηκαν και για τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, αναχώρησαν περίπου 1.200 πτήσεις προς αεροδρόμια της χώρας.
Δεν έγιναν 4 στις 10 πτήσεις
Σχεδόν 670 επιβάτες αντιμετώπισαν κάποιο πρόβλημα με την πτήση τους, γεγονός που τους δίνει τη δυνατότητα να διεκδικήσουν αποζημίωση, καθώς σχεδόν 4 στις 10 πτήσεις δεν πραγματοποιήθηκαν βάσει προγράμματος.
Στη συνέχεια, το διάστημα των εθνικών εκλογών αναχώρησαν περισσότερες από 1.300 πτήσεις προς το εσωτερικό της χώρας, με το ποσοστό των πτήσεων που είχαν καθυστέρηση ή ματαιώθηκαν να ξεπερνά το 55%.
Επίσης, για την Κυριακή των εκλογών, η AirHelp σημείωσε τις επιδόσεις των μεγαλύτερων αεροδρομίων της χώρας, σε σχέση με τις πτήσεις και το αν πραγματοποιήθηκαν στην ώρα τους.
Ποιο το on-time ποσοστό
Συγκεκριμένα, η on-time επίδοση των αεροδρομίων της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, του Ηρακλείου και της Ρόδου, τη συγκεκριμένη ημέρα και σύμφωνα με την AirHelp, διαμορφώθηκε περίπου στα παρακάτω ποσοστά:
– Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», την Κυριακή 26/05, 80%, την Κυριακή 02/06, 64% και Κυριακή 07/07, 40%,
– Διεθνής Αερολιμένας Θεσσαλονίκης «Μακεδονία», την Κυριακή 26/05, 78%, την Κυριακή 02/06, 72% και Κυριακή 07/07, 64%,
– Κρατικός Αερολιμένας Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης», την Κυριακή 26/05, 64%, την Κυριακή 02/06, 62% και Κυριακή 07/07, 36% και
– Κρατικός Αερολιμένας Ρόδου «Διαγόρας», την Κυριακή 26/05, 56%, την Κυριακή 02/06, 36% και Κυριακή 07/07, 34%.
Υπενθυμίζεται πως ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός ΕΚ 261 προβλέπει ότι οι επιβάτες μπορούν να λάβουν αποζημίωση έως και 600 ευρώ ανά άτομο για άρνηση επιβίβασης ή για πτήσεις που καθυστέρησαν πάνω από τρεις ώρες ή ακυρώθηκαν τελευταία στιγμή. Μπορούν μάλιστα να διεκδικήσουν την αποζημίωση αυτή μέχρι και τρία χρόνια μετά την ημερομηνία της πτήσης τους. Εάν οι επιβάτες δεν είναι σίγουροι για το εάν δικαιούνται αποζημίωση, μπορούν να το μάθουν άμεσα αν επισκεφθούν το site https://www.airhelp.com/el/, και εισάγουν τις πληροφορίες της πτήσης τους.
Τέλος, σε περίπτωση που οι επιβάτες αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα με την πτήση τους έχουν επίσης δικαίωμα στη φροντίδα, δηλαδή, η αεροπορική εταιρεία είναι υποχρεωμένη να τους παρέχει, γεύματα και αναψυκτικά, πρόσβαση σε τηλεπικοινωνίες που περιλαμβάνουν δύο τηλεφωνικές κλήσεις, φαξ και email. Επιπλέον, αν οι επιβάτες θα πρέπει να διανυκτερεύσουν μέχρι να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους, οφείλει να τους παρέχει δωμάτιο σε ξενοδοχείο και να μεριμνήσει για τη μεταφορά τους από και προς το αεροδρόμιο.