Είσαι συνεπής; Σκάσε και πλήρωνε

ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΥΦΑΝΤΟΥ

Η είδηση διέρρευσε σήμερα, προφανώς για να μετρηθούν οι αντιδράσεις. Η ΔΕΗ σκοπεύει να καταργήσει ή στην καλύτερη περίπτωση να περιορίσει την έκπτωση προς τους συνεπείς πελάτες της, προκειμένου με τα 180 εκ ευρώ που θα εξοικονομήσει, να καλύψει κενά που σχετίζονται μα την κακή οικονομική της κατάσταση.

Με δύο λόγια η Κυβέρνηση που έχει πάρει στα χέρια της την «καυτή πατάτα» της ΔΕΗ, ζητά από τους συνεπείς καταναλωτές που επί σειρά ετών και μέσα στα χρόνια της βαριάς οικονομικής κρίσης πλήρωναν μέχρι και το τελευταίο ευρώ του λογαριασμού τους, να δώσουν άλλα 180 εκατομμύρια για την διάσωση της επιχείρησης.

Αν δεν απατώμαι, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δεσμεύτηκε και προεκλογικά αλλά και ως Πρόεδρος της Κυβέρνησης, να δώσει κίνητρα στους συνεπείς δανειολήπτες, οι οποίοι στα χρόνια της κρίσης «ξεμάτωσαν» πληρώνοντας κανονικά τις δόσεις τους προς τις Τράπεζες. Και επίσης είναι βέβαιο ότι στους συνεπείς πελάτες της ΔΕΗ οφείλεται το γεγονός ότι παρά τις τεράστιες δυσκολίες η Επιχείρηση δεν έβαλε λουκέτο.

Ποιοι είναι οι συνεπείς πελάτες; Στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι νοικοκύρηδες που στο διάστημα μεταξύ της έκδοσης του ενός και του επόμενου λογαριασμού, μάζευαν δίευρα για να πληρώσουν το ακριβές ποσό, την ώρα που χιλιάδες άλλοι καταναλωτές που είχαν την οικονομική δυνατότητα, εκμεταλλεύονταν καταστάσεις και έβαζαν χρήματα έναντι των λογαριασμών τους προσποιούμενοι, μέσα στο γενικότερο κλίμα που είχε διαμορφωθεί, τους αδύναμους και χωρίς φυσικά καμία επίπτωση. Το γεγονός ότι υπήρξαν ενσυνείδητοι κακοπληρωτές δεν είναι μία αυθαίτερη εκτίμηση, αλλά μία επίσημη θέση που έχει διατυπωθεί και από αρμόδιους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Πάμε τώρα στο ζητούμενο: Εάν η Κυβέρνηση προχωρήσει στην κατάργηση, ή έστω στην μείωση του ποσοστού έκπτωσης για τους συνεπείς, τροφοδοτεί αυτομάτως με κίνητρα τους ανταγωνιστές της ΔΕΗ οι οποίοι θα πέσουν πάνω τους προκειμένου να τους μετακινήσουν σε άλλες εταιρείες.

Αν λοιπόν οι συνεπείς χάσουν το κίνητρο της έκπτωσης, θα εγκαταλείψουν με μεγάλη ευκολία την ΔΕΗ και οι άλλοι πάροχοι θα στήσουν «πάρτι» και καλά θα κάνουν.

Μήπως λοιπόν το σχέδιο διάσωσης της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει αντικίνητρα όπως το «πέναλτι» σε βάρος της συνέπειας, αλλά αντιθέτως κίνητρα για να πληρώνονται οι λογαριασμοί και ίσως με μεγαλύτερα ποσοστά επιβράβευσης απ’ ότι ισχύει σήμερα;

Άλλωστε είναι κοινά αποδεκτό, ότι το πρόβλημα δεν το αντιμετωπίζεις με εύκολες αποφάσεις, αλλά με νέα γενναία μέτρα που σε καθιστούν ισχυρό κυρίως απέναντι στον ανταγωνισμό