Θα παραστεί ο Κώστας Πελετίδης στην τελετή έναρξης των Παράκτιων, αλλά θα καθίσει με τους θεατές! Το χρονικό της ανάληψης των Αγώνων και οι υποσχέσεις που φυλλορρόησαν!

Μόνο κεραυνός εν αιθρία δεν ήταν η κίνηση της Δημοτικής αρχής να μην παραστεί στις επίσημες εκδηλώσεις έναρξης των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων, καθώς εδώ και καιρό είχε προειδοποιήσει για την αντίδρασή της.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του tempo24, ο Δήμαρχος Κώστας Πελετίδης και τα στελέχη της Δημοτικής Αρχής θα παραστούν στην τελετή έναρξης των αγώνων, αλλά θα φροντίσουν να καθίσουν στις κερκίδες μαζί με τους θεατές και όχι σε αυτές των επισήμων!

Ανεξάρτητα εάν διαφωνεί ή συμφωνεί κάποιος με την ενέργεια, εκείνο που δεν αμφισβητεί ουδείς είναι πως πέραν της προβολής της πόλης, λόγω του διεθνούς αθλητικού γεγονός, κανένα άλλο κέρδος δεν θα υπάρξει.

Και δεν είναι η Πάτρα που ζήτησε ανταλλάγματα για την διεξαγωγή των αγώνων, είναι οι κυβερνητικοί παράγοντες που αθέτησαν τις υποσχέσεις τους!

Από τον Οκτώβριο του 2017 όταν και η πόλη κρίθηκε η καταλληλότερη από τα μέλη της Μεσογειακής Επιτροπής στην Ταραγόνα της Ισπανίας ο ΓΓ Αθλητισμού Γ. Βασιλειάδης , που μετείχε της αποστολής, είχε δηλώσει: «Είμαι πολύ ευχαριστημένος που βρίσκομαι σήμερα εδώ. Η παρουσία μου εκφράζει την πεποίθηση που υπάρχει από πλευράς κυβέρνησης για την άρτια διοργάνωση των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων 2019 στην Πάτρα».

Έκτοτε κύλισε πολύ νερό στο αυλάκι. Ο υφυπουργός Αθλητισμού κατά τις συχνές παρουσίες του στην πόλη εξέφραζε με κάθε τρόπο την αισιοδοξία του για την επιτυχία των αγώνων, την εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και τη δημιουργία μόνιμων αθλητικών εγκαταστάσεων που θα μείνουν ως …προίκα στην πόλη.

Περίπου ένα χρόνο πριν (Ιούλιος 2018) σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στην Πάτρα ο κ. Βασιλειάδης είχε αναφέρει με έμφαση: «Κατανοώ την οποιαδήποτε καλοπροαίρετη ανησυχία για την εξέλιξη των έργων, ιδίως τώρα σε αυτή τη φάση που η δουλειά η οποία γίνεται δεν φαίνεται. Θεωρώ την όποια ανησυχία λογική και κατανοητή. Τα έργα για τη λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων είναι υποχρέωση και αρμοδιότητα της ΓΓΑ. Ο μηχανισμός της ΓΓΑ έχει προχωρήσει σε ένα εξαιρετικό σημείο στην εκπόνηση των απαραίτητων μελετών με ορίζοντα ολοκλήρωσής τους τον Σεπτέμβρη του 2018 όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο.

Καταλαβαίνετε ότι στο δημόσιο αθλητικό κέντρο της Αγυιάς ιδιοκτησίας της ΓΓΑ και διοικούμενο από το ΠΕΑΚ, για όλες τις παρεμβάσεις που μπορεί και πρέπει να γίνουν εκεί, υπεύθυνο είναι το Υπουργείο. Αυτά τα έργα δεν αποτελούν αρμοδιότητα της Οργανωτικής Επιτροπής που είναι εντεταλμένη να οργανώσει τους Αγώνες. Οι εγκαταστάσεις είναι θέμα του Κράτους. Είναι γνωστό, σαφές και κατανοητό. 
Είναι επίσης σαφές ότι ένα κονδύλι της τάξης των 3 εκατομμυρίων ευρώ, που δεν νομίζω ότι θα το χρειαστούμε, στο σύνολό του από το ΠΔΕ, είναι δεσμευμένο για τις ανάγκες των αθλητικών εγκαταστάσεων. Σκοπός πέρα από τους Μεσογειακούς Αγώνες είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου αθλητικού κέντρου αθλημάτων παραλίας που θα μείνει παρακαταθήκη στην πόλη για να μπορεί και να αθλείται η τοπική κοινωνία, αλλά κυρίως να μπορούμε να φιλοξενούμε μεγάλες διοργανώσεις για να καταστήσουμε την Πάτρα όπως είπαμε από την πρώτη στιγμή ένα λιμάνι αθλητικού καλοκαιρινού τουρισμού.

Επίσης τις επόμενες εβδομάδες, μέσα στο καλοκαίρι ή το αργότερο μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου θα αρχίσουν οι εργασίες στο χώρο του παλιού Κολυμβητηρίου, εργασίες προετοιμασίας ώστε ο χώρος να είναι έγκαιρα έτοιμος να υποδεχθεί το σύγχρονο αυτό αθλητικό κέντρο το οποίο σχεδιάζουμε. Εδώ θα πρέπει να παίξουμε λίγο με τη δική μας γραφειοκρατία το αργότερο όμως και πάλι είμαστε εντός του χρονοδιαγράμματος. 
Γνωρίζετε ότι στο αθλητικό κέντρο της Αγυιάς οι βασικές υποδομές που θα μείνουν και μετά θα είναι δύο μεγάλα γήπεδα Beach Soccer, και γιατί Beach Soccer; γιατί είναι το γήπεδο που έχει τις μεγαλύτερες διαστάσεις και μέσα σε αυτό μπορείς να κάνεις οτιδήποτε άλλο θέλεις. Άρα φτιάχνεις το μεγαλύτερο για να μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και για το μικρότερο.  Και πάλι στη λογική ότι θέλουμε στην Αχαΐα, στην Πάτρα, από το 2019 και μετά κάθε καλοκαίρι να έχουμε τουλάχιστον μια μεγάλη αθλητική διοργάνωση»... 

Καμιά από αυτές τις δεσμεύσεις δεν τηρήθηκαν, παρότι ο Γιώργος Βασιλειάδης παρουσίαζε σε κάθε ευκαιρία τα σχέδια με το πώς θα δημιουργηθούν οι αθλητικές εγκαταστάσεις στην περιοχή της Αγυιάς.

Για να φθάσουμε σήμερα σε λυόμενες εγκαταστάσεις μιας χρήσης, που φυσικά θα ξηλωθούν με το τέλος των αγώνων.

Εξάλλου, είναι χαρακτηριστική η απάντηση του νέου προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής Νίκου Παπαδημάτου σε ερώτηση του Τempo24.News για την κληρονομιά που θα αφήσουν οι αγώνες: 

 "Δεν είμαι ικανοποιημένος. Αυτά που θα αφήσουμε είναι λιγότερα από όσα θα μπορούσαν να έχουν γίνει, αναφέροντας ως παράδειγμα το πρώην κολυμβητήριο της Αγυιάς που τελικά δεν αξιοποιήθηκε. Αξίζει να σημειωθεί πως τα υλικά που θα μείνουν από τους αγώνες θα διατεθούν στο Δήμο ή σε οποιοδήποτε άλλον φορέα. Οι κερκίδες θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το ανοιχτό θέατρο και η άμμος από τα σχολεία για τις αθλητικές δραστηριότητες των μαθητών».

Μετά το φιάσκο της Πολιτιστικής το 2006, 19 χρόνια μετά η Πάτρα αναλαμβάνει μια διεθνή διοργάνωση όμως όπως και τότε που το μόνο κέρδος ήταν το «Εργοστάσιο Τέχνης», που αχρήστευσε ο Εγκέλαδος, έτσι και τώρα η ιστορία επαναλαμβάνεται…

Το ελάχιστο πάντως που ζητά, μετά από όσα προηγήθηκαν, η Δημοτική Αρχή είναι να παραμείνουν οι κερκίδες , ώστε να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον για αγώνες…  

 

Επιμέλεια: Απόστολος Βουλδής

 

 


 

 

Διαβάστε επίσης