Το χάος στη Σαμοθράκη στο επίκεντρο κυβερνητικής σύσκεψης

Χάος επικράτησε τις τελευταίες μέρες στη Σαμοθράκη με χιλιάδες τουρίστες να περιμένουν να μπουν στο πλοίο για να φύγουν από το νησί, που για 10 σχεδόν μέρες είχε μείνει χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης κάλεσε σε απολογία τους υπεύθυνους διαχείρισης των πλοίων ΣΑΟΣ και ΣΑΟΝΗΣΟΣ.

«Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης κάλεσε σε ακρόαση τους κατά νόμο υπευθύνους διαχείρισης των επιβατηγών – οχηματαγωγών πλοίων "ΣΑΟΣ ΙΙ" και "ΣΑΟΝΗΣΟΣ" για την μη εκτέλεση των δρομολογίων των εν λόγω πλοίων στην γραμμή Αλεξανδρούπολης – Σαμοθράκης» ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου.

Για σήμερα το πρωί έχει προγραμματιστεί κυβερνητική σύσκεψη, προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση στη Σαμοθράκη και να δοθούν κατευθύνσεις για την επίλυση του ζητήματος.

Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής, Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας και ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Μέτιος.

Κόντρα κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ

Κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ έχει πυροδοτήσει το πρόβλημα που προέκυψε με την ακτοπλοϊκή σύνδεση στη Σαμοθράκη.

Για το θέμα έκανε δήλωση ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, που κάλεσε την κυβέρνηση να απολογηθεί για το «πρωτοφανές χάος και την εξοργιστική απουσία της» στο ζήτημα της Σαμοθράκης.

«Μια ολόκληρη εβδομάδα χρειάστηκε η «ευέλικτη» και «τεχνοκρατική» κυβέρνηση της Ν.Δ. για να συνεδριάσει για το ζήτημα της Σαμοθράκης. Μια εβδομάδα στην οποία η εικόνα της χώρα μας τραυματίστηκε, ενώ χιλιάδες συμπολίτες μας και ξένοι επισκέπτες βίωσαν συνθήκες προσβλητικές για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια,» σημειώνει ο κ. Χαρίτσης.

«Θα ανέμενε κανείς αρχικά μια συγγνώμη. Μια κυβερνητική απολογία για τα αργοπορημένα της αντανακλαστικά, μια συγγνώμη από τους επαγγελματίες του τουρισμού, μια συγγνώμη από τους ανθρώπους που ταλαιπωρήθηκαν. Αντί για αυτό ή για το όποιο σχέδιο για το μέλλον της Σαμοθράκης η κυβερνητική σύσκεψη της Δευτέρας έχει ως κύριο θέμα το προσφιλές σπορ της ΝΔ: τις δήθεν ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ. Να τελειώνουμε με αυτό το αστείο.»

«Η κυβέρνηση οφείλει να απολογηθεί για το πρωτοφανές χάος και την εξοργιστική απουσία της. Ο τουρισμός της χώρας και η ζωή των πολιτών δεν μπορούν να περιμένουν την επιστροφή της ΝΔ από τις παραλίες.»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ απαιτεί να αξιοποιηθούν οι χρηματοδοτήσεις για τις μελέτες εφαρμογής του λιμανιού και το ΠΕΑΛ (Πρόγραμμα Έργων Ανάπτυξης Λιμένα)-Master Plan που εξασφαλίστηκαν επί των ημερών μας προκειμένου να δοθεί άμεση και μόνιμη λύση στην ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σαμοθράκης,» καταλήγει ο εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πέτσας: Τεράστια προβλήματα κληρονόμησε στη Σαμοθράκη η απόλυτη αδιαφορία της κυβέρνησης Τσίπρα

«Αν ο κ. Χαρίτσης είχε μπει στον κόπο να διαβάσει τη σχετική κυβερνητική ενημέρωση, θα καταλάβαινε ότι η σύσκεψη της Δευτέρας έχει σκοπό να δώσει οριστικές λύσεις στα τεράστια προβλήματα που κληρονόμησε στη Σαμοθράκη η επί 4,5 χρόνια απόλυτη αδιαφορία της κυβέρνησης Τσίπρα», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Χαρίτση.

«Θα είχε ενημερωθεί επίσης για τις άμεσες ενέργειες άρσης αποκλεισμού του νησιού. Όσο για το ποιος συνέχιζε αμέριμνος τις διακοπές του, φέτος και πέρυσι, ας ρωτήσει τον αρχηγό του», προσέθεσε ο κ. Πέτσας.

Στο 80-90% οι ακυρώσεις στο νησί

Καταστροφική για την τοπική κοινωνία χαρακτήρισε την αβεβαιότητα που επικρατεί σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση Σαμοθράκης – Αλεξανδρούπολης ο δήμαρχος του νησιού, Θανάσης Βίτσας.

Στο λιμάνι της Σαμοθράκης εκτυλίχθηκαν σκηνές χάους μετά τον πολυήμερο ακτοπλοϊκό αποκλεισμό του νησιού που ταλαιπώρησε κατοίκους αλλά και τουρίστες.

Όσον αφορά την κατάσταση με τον εγκλωβισμό των τουριστών στη Σαμοθράκη ο κ. Βίτσας τόνισε πριν λίγες μέρες στον ΣΚΑΪ ότι έχει εκτονωθεί χάρη σε δύο ακτοπλοϊκές εταιρείας που έσπευσαν να εξυπηρετήσουν την κατάσταση.

Εξήγησε ωστόσο ότι είναι επιβεβλημένη η αποκατάσταση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης με την Αλεξανδρούπολη. «Σήμερα έχουμε δρομολόγια… Δεν ξέρουμε τι θα γίνει αύριο και μεθαύριο, αυτή η αβεβαιότητα θα φέρει επιπλέον καταστροφικές επιπτώσεις».

Ο Θανάσης Βίτσας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Δεκαπενταύγουστο βουλιάζαμε από κόσμο, και αυτές τις ημέρες η εικόνα είναι Ιουλίου, είναι τεράστια η διαφορά» επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις επαγγελματιών του νησιού ότι ακυρώσεις των ταξιδιωτών του Δεκαπενταύγουστου στη Σαμοθράκη αγγίζουν το 80 με 90%.

Ο δήμαρχος Σαμοθράκης κατηγόρησε ως κύριο υπεύθυνο για την κατάσταση την τοπική ακτοπλοϊκή εταιρεία, που είναι απούσα από τα τεκταινόμενα στο νησί, καθώς μόνο ένα μικρό της πλοίο εκτελεί δρομολόγιο χωρίς να βοηθάει σημαντικά.

Διαβάστε επίσης