«Ακρόπολις»: Έχασε πρωτιά και Αθηναίου η Εθνική - Ηττήθηκε 85-80 από τη Σερβία στην παράταση

Την ήττα με 85-80 από τη Σερβία στην παράταση γνώρισε την Κυριακή η Εθνική μας ομάδα μπάσκετ στον άτυπο τελικό του 29ο «Ακρόπολις», που διεξήχθη σε ένα κατάμεστο ΟΑΚΑ, κι έτσι κατέλαβε τη δεύτερη θέση στο τουρνουά.

Η «γαλανόλευκη», κάνοντας μεγάλη αντεπίθεση στο τέλος της κανονικής διάρκειας, κατάφερε να στείλει το ματς στο εξτρα πεντάλεπτο, όπου οι «πλάβι» λύγισαν την «επίσημη αγαπημένη», φτάνοντας έτσι στην επικράτηση.

Στο σημερινό παιχνίδι δυστυχώς τρίτωσε το κακό για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, καθώς μετά τους τραυματισμούς των Σλούκα και Παπαπέτρου στα προηγούμενα παιχνίδια ο Γιαννης Αθηναίου χτύπησε σοβαρά στο γόνατό του, και όπως διαπιστώθηκε έχει υποστεί ρήξη χιαστού.

Όπως είναι φυσικό ο σοβαρός τραυματισμός επισκίασε την αναμέτρηση και επηρέασε τους διεθνείς μας, οι οποίοι έδειξαν να χάνουν τον ρυθμό τους.

 

Κορυφαίοι παίκτες της Εθνικής μας στο παιχνίδι με τους Σέρβους ήταν τα αδέρφια Αντετοκούνμπο με τον Γιάννη να είναι πρώτος σκόρερ της ομάδας μας με 20 πόντους, την ώρα που ο Θανάσης είχε 17 με 5/9 τρίποντα!

Μεγάλη εμφάνιση από πλευράς νικητών έκανε ο Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς, ο οποίος τελείωσε το ματς με 28 πόντους (5/9 τρίποντα), ενώ 18 πόντους και 14 ριμπάουντ είχε συγκομιδή ο Νεμάνια Μπιέλιτσα, με τον Νίκολα Μιλουτίνοφ να προσθέτει 14 πόντους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εθνική μας παρατάχθηκε με 11 παίκτες απέναντι στους Σέρβους, καθώς, εκτός από τον Κώστα Σλούκα, ο Θανάσης Σκουρτόπουλος άφησε εκτός τους Ιωάννη Παπαπέτρου και Κώστα Παπανικολάου.

Στον αντίποδα με δέκα παίκτες αγωνίστηκε η ομάδα του Τζόρτζεβιτς, καθώς ο τελευταίος άφησε εκτός για να ξεκουραστεί τον σέντερ των Ντένβερ Νάγκετς, Νίκολα Γιόκιτς. Μάλιστα, με άδεια του ο NBAer των «πλάβι» ταξίδεψε στο Βελιγράδι.

Νωρίτερα η Τουρκία επικράτησε με ανατροπή 72-70 της Ιταλίας και κατέλαβε την τρίτη θέση στο τουρνουά.

Ο αγώνας

Η Εθνική μας ομάδα ξεκίνησε με τους Καλάθη, Λαρεντζάκη, Γιάννη Αντετοκούνμπο, Πρίντεζη και Μπουρούση στην πεντάδα και στα πρώτα λεπτά του ματς ειδε τους Σέρβους να μην την αφήνουν να τρέξει και να βγει σε αιφνιδιασμό.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, μετά το προβάδισμα 8-10 των φιλοξενούμενων με τρίποντο του Μπιέλιτσα το πήρε… προσωπικά και με high light ένα poster κάρφωμα μπροστά στον Μπογκντάνοβιτς έδωσε προβάδισμα στην ομάδα μας με 14-10.

Με τρίποντο ο αδερφός του, Θανάσης διατήρησε το προβάδισμα για την ομάδα μας (19-15) με τον Μπογκντάνοβιτς να διαμορφώνει το σκορ της 1ης περιόδου (19-17, υπέρ της Ελλάδας).

Στο δεύτερο δεκάλεπτο το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ξέφυγε με 25-17 (+8) με δύο τρίποντα από Μπουρούση και Θανάση Αντετοκούνμπο, καθώς και με 31-23, με τους Βασιλόπουλο, Θ. Αντετοκούνμπο και Βασιλόπουλο να κάνουν μεγάλο παιχνίδι.

Σε εκείνο το σημείο, όμως ο Γιάννης Αθηναίου έπεσε σφαδάζοντας στο παρκέ και χρειάστηκε να τον μεταφέρουν στα χέρια ο Μπουρούσης και ο Βασιλόπουλος μέχρι τα αποδυτήρια.

Όταν ξεκίνησε ο αγώνας εκ νέου, ένα ακόμη τρίποντο του Θανάση Αντετοκούνμπο (3/4 στο α΄ μέρος και 11 πόντους) διεύρυνε τη διαφορά και στο +9, 36-27, αλλά ο σέντερ του Ολυμπιακού Νίκολα Μιλουτίνοφ με 4 σερί πόντους έστειλε τη Σερβία που είχε πρώτο σκόρερ τον Μπογκντάνοβιτς με 12 πόντους στα αποδυτήρια στο -7, 38-31.

Οι Καλάθης, Λαρεντζάκης, Βασιλόπουλος, Γιάννης Αντετοκούνμπο και Μπουρούσης αποτέλεσαν την πεντάδα με την έναρξη της 3ης περιόδου.

Το έμμεσο τρίποντο του Νίκολα Μιλουτίνοφ έφερε τη Σερβία στο -3 (38-35), ωστόσο ο Μπίρτσεβιτς χρεώθηκε με αντιαθλητικό φάουλ πάνω στον Γιάννη Αντετοκούνμπο, με τον MVP του ΝΒΑ να πετυχαίνει μία βολή (39-35).

Ακολούθησε τρίποντο του Μπουρούση και η εθνική ξέφυγε και πάλι με 42-35. Ο “Greek Freak” πέτυχε 6 σερί πόντους για το 48-41, ενώ ο Βασιλόπουλος έκανε το 51-43.

Οι Μπογκντάνοβιτς, Σιμόνοβιτς και Μίτσιτς και Ραντούλιτσα «τρύπησαν» τη γαλανόλευκη άμυνα και οι Σέρβοι απειλούσαν έχοντας πλησιάσει στο καλάθι 54-52.

Από τη... δύσκολη θέση έβγαλε, με ένα ακόμη τρίποντο την «επίσημη αγαπημένη» ο Θανάσης Αντετοκούνμπο (57-52 σκορ 3ης περιόδου).

Τον Κόνιαρη (είχε δεχτεί χτύπημα το πρόσωπο αλλά δεν ήταν κάτι σοβαρό) μαζί με τους Θανάση και Γιάννη Αντετοκούνμπο, Πρίντεζη και Μπουρούση ξεκίνησε στην 4η περίοδο ο Σκουρτόπουλος.

Οι Σέρβοι τα έδιναν όλα, με τον Σιμόνοβιτς να «γράφει» το 59-55 έξω από τα 6.75 και τον Μιλουτίνοφ το 61-57 έχοντας φτάσει τους 12 πόντους.

Όταν ο Σκουρτόπουλος απέσυρε στον πάγκο τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, με 5:40 για το φινάλε, η Σερβία «ροκάνισε» τη διαφορά και προσπέρασε με 63-64, με εναπομείναντα χρόνο 2:42 με εύστοχο δίποντο του Νεμάνια Μπιέλιτσα.

Δύο τρίποντα, ένα από τον Μπογκντάνοβιτς και ένα από τον Μπιέλιτσα κι ενώ ενδιάμεσα είχε ευστοχήσει σε δίποντο ο Μιλουτίνοφ (64-72), έγειραν την πλάστιγγα υπέρ της Σερβίας.

Κι όμως η εθνική δεν παραδόθηκε, ο Λαρεντζάκης απάντησε από τα 6.75μ. (67-72) και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο πέτυχε 2 βολές (69-72).

Ο Βασίλιε Μίτσιτς αστόχησε από τη γραμμή της... φιλανθρωπίας και ο Θανάσης Αντετοκούνμπο στα 12,5’’ μετά από ασίστ του Καλάθη ευστόχησε σε τρεις από την κορυφή, ισοφαρίζοντας σε 72-72!

Ο Μπιέλιτσα αστόχησε σε δίποντο και ο αγώνας πήγε σε έξτρα πεντάλεπτο, με τα αδέλφια Θανάση και Γιάννης Αντετοκούνμπο να το πανηγυρίζουν πηδώντας και ακουμπώντας στήθος με στήθος, υπό τις επιδοκιμασίες των φιλάθλων.

Οι Σέρβοι ξέφυγαν με +5 στο έξτρα πεντάλεπτο (75-80) αλλά οι Λαρεντζάκης και Μπουρούσης εφεραν τη διαφορά στους 2 πόντους, μειώνοντας σε 78-80.

Ο Μπογκντάνοβιτς πήγε στη γραμμή του φάουλ, κάνοντας το σκορ 78-82, εύστοχος και στις 2 βολές ήταν και ο Καλάθης, μειώνοντας σε απόσταση ενός καλαθιού (80-82) με 1:01΄΄ να απομένει για την ολοκλήρωση της παράτασης.

Ο πρώτος σκόρερ των Σέρβων αστόχησε σε τρίποντο, ο Γκούντουριτς πήρε το επιθετικό ριμπάουντ από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο με τον MVP του ΝΒΑ να του κάνει και φάουλ αμέσως μετά σε προσπάθεια για 3.

Ο Μάρκο Γκούντουριτς ήταν αλάνθαστος και διαμόρφωσε το 80-85, ενώ απέμεναν μόνο 23,2΄΄. Στη συνέχεια το σουτ από τα 6.75μ. του Λαρεντζάκη κόπηκε από τον Μπιέλιτσα και η Σερβία πήρε την πρώτη θέση του 29ου Τουρνουά «Ακρόπολις».

Tα δεκάλεπτα: 19-17, 38-31, 57-52, 72-72 (κ.δ.), 80-85

ΕΛΛΑΔΑ (Θανάσης Σκουρτόπουλος): Λαρεντζάκης 5 (1), Κόνιαρης 2, Αθηναίου, Καλάθης 15 (2), Μπουρούσης 10 (2), Παπαγιάννης 4, Πρίντεζης 4, Βασιλόπουλος 3 (1), Αντετοκούνμπο Γ. 20 (2), Αντετοκούνμπο Θ. 17 (5), Μήτογλου

ΣΕΡΒΙΑ (Σάσα Τζόρτζεβιτς): Σιμόνοβιτς 6 (1), Μπογκντάνοβιτς 28(5), Μπιέλιτσα 18 (4), Ραντούλιτσα 2, Μπίρτσεβιτς, Μιλουτίνοβ 14, Μίτσιτς 5 (1), Γκούντουριτς 7, Γιόβιτς 5 (1), Μαριάνοβιτς

Διαβάστε επίσης