Δεκαπενταύγουστος: Ένας άγνωστος κίνδυνος υγείας αυξάνεται κατακόρυφα σήμερα

Η 15η Αυγούστου είναι μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της Ορθοδοξίας και εκατοντάδες χιλιάδες πιστών θα σπεύσουν και φέτος σε κάθε μεγάλη και μικρή εκκλησία της χώρας, για να τιμήσει ο καθένας με τον δικό του τρόπο την γιορτή της Παναγίας.

Αυτό που, ενδεχομένως, λίγοι σκέφτονται όταν επισκέπτονται την εκκλησία, είναι οι κίνδυνοι υγείας από το φίλημα των εικόνων.

Μπορεί να είναι μια παραδοσιακή συνήθεια για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να προσέχετε όλοι λίγο παραπάνω όταν το κάνετε.

Το γυαλί που κατά κανόνα προστατεύει και βάζει σε κάδρο αυτές τις εικόνες, δεν καθαρίζεται συνήθως όσο χρειάζεται, ειδικά τις ημέρες με πολύ μεγάλη προσέλευση κόσμου, όπως αυτή του Δεκαπενταύγουστου.

Έτσι, επάνω στο γυαλί παραμένουν πολλά μικρόβια, σκόνη και βακτήρια που μεταφέρονται και μεταδίδονται από χείλη σε χείλη εκατοντάδων διαφορετικών ανθρώπων που προσκυνούν και φιλούν τις εικόνες.

Φυσικά και αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πάψει οποιοσδήποτε το επιθυμεί να προσκυνά τις εικόνες. Αλλά είναι σώφρον να μην φέρνετε τα χείλη σας σε απευθείας επαφή με το γυαλί της εικόνας, αλλά κατά την επίκυψή σας να αφήνετε το φιλί “στον αέρα” ακριβώς πάνω από την εικόνα.

Η άσκηση της πίστης, η προσευχή και το προσκύνημα δεν επηρεάζονται από το αν ακουμπήσετε, ή όχι, τα χείλη σας επάνω στην εικόνα και αυτό μπορεί να το καταλάβει ο καθένας, με λίγη κοινή λογική...