Μαίνεται για τρίτη ημέρα η πυρκαγιά στην Εύβοια

επιχειρούν και τα εναέρια μέσα

Μαίνεται για τρίτη ημέρα σήμερα η μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια, το κύριο μέτωπο της οποίας καίει σε δύσβατο σημείο, σε μία χαράδρα, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου τριών χιλιομέτρων από το χωριό Πλατανιά.

Πυκνοί μαύροι καπνοί υψώνονται από το παρθένο πευκοδάσος κι έχουν καλύψει όλο τον ορίζοντα. Το θετικό στοιχείο είναι ότι έχει μειωθεί η ένταση των ανέμων, γεγονός που βοηθάει το έργο της κατάσβεσης.

Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας κ. Θανάση Καρακάντζα, «οι ρίψεις νερού των ελικοπτέρων είναι στοχευμένες», ενώ «δεν υπάρχει κανένα άλλο εναέριο μέσο που θα μπορούσε να πετάξει στην επικίνδυνη περιοχή, μέσα στη χαράδρα», μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι κάτοικοι σε Μακρυμάλλη και Πλατανιά έζησαν μία ακόμη νύχτα αγωνίας, λόγω των αναζωπυρώσεων, που ξεκίνησαν το μεσημέρι της Τετάρτης. Οι ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν μάχη το βράδυ, προκειμένου να οριοθετήσουν πλευρικά τα μέτωπα, ενώ δημιουργήθηκε αντιπυρική ζώνη με χωματουργικά μηχανήματα γύρω από το χωριό Πλατανιά.

Με το πρώτο φως της ημέρας, σήμερα, άρχισαν να επιχειρούν και τα εναέρια μέσα. Αυτή τη στιγμή, στη φωτιά της Εύβοιας βρίσκονται και επιχειρούν 382 πυροσβέστες με 98 οχήματα, πέντε αεροσκάφη, πέντε ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα είναι συντονιστικό, τρία αεροσκάφη που έχουν διατεθεί στη χώρα μας μετά από αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας (RescEU), καθώς και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ».

Επίσης, συνδράμουν δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων του Ελληνικού Στρατού, οκτώ μηχανήματα έργου και 10 υδροφόρες της Περιφέρειας και των Ο.Τ.Α., η Δασική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ καθώς και 38 εθελοντές πυροσβέστες και έξι εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα. Από το πρωί φθάνουν στην περιοχή οχήματα και προσωπικό από σχεδόν όλη την Ελλάδα.

 

Διαβάστε επίσης