ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ κ΄ΒΙΝΤΕΟ: Φωτιά στην Εύβοια - Μεγάλη αναζωπύρωση κοντά στην Πλατάνα - Μέτωπο χιλιομέτρων - Συγκλονιστικές εικόνες από τα ελικόπτερα του στρατού

Στο μέτωπο κοντά στο χωριό Πλατανιά, που κινείται προς τον δρυμό, εστιάζουν τις προσπάθειές τους οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην φωτιά που μαίνεται στην κεντρική Εύβοια.

Η φωτιά που ήταν καθηλωμένη μέσα σε μια χαράδρα αναζωπυρώθηκε, λόγω των τοπικών ισχυρών ανέμων και πήρε μεγάλες διαστάσεις.

Λόγω των συνεχών αναζωπυρώσεων περίπου στις 18:00 δημιουργήθηκε εκ νέου πύρινο μέτωπο που εκτείνεται μέχρι και τα 5 χιλιόμετρα, ενώ απειλείται το χωριό Πλατάνα. Η πυρκαγιά είναι σε δύσβατη περιοχή και επιχειρούν μόνο εναέρια μέσα. Οι φλόγες φτάνουν τα 20 μέτρα ύψος.

Δείτε βίντεο από το μέτωπο της φωτιάς στην Πλατάνα:

 

 

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε μάλιστα ο ρεπόρτερ του ΣΚΑΪ Παναγιώτης Σπυρόπουλος από συνομιλίες με πυροσβέστες, η αναζωπύρωση προήλθε από κουκουνάρια του πευκοδάσους που πετάχτηκαν στο ελατόδασος που καίγεται αυτή τη στιγμή.
Φωτιά στην Εύβοια: Μεγάλη αναζωπύρωση κοντά στην Πλατάνα -Μέτωπο χιλιομέτρων -Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
Η αστυνομία ζήτησε από τους κατοίκους του χωριού Πλατάνα να απομακρύνουν τα οχήματα τους από τους δρόμους, καθώς θα περάσουν υδροφόρες για να ενισχυθούν τα επίγεια μέσα.


Συγκλονιστικές εικόνες μέσα από τα Σινούκ του Στρατού
Σημειώνεται πως στο σημείο επιχειρούσαν από το πρωί εναέρια μέσα αλλά με δυσκολία, καθώς η εστία βρισκόταν στο βάθος μιας χαράδρας.


Φωτιά στην Εύβοια: Μεγάλη αναζωπύρωση κοντά στην Πλατάνα -Μέτωπο χιλιομέτρων -Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
Στην περιοχή επιχειρούν 4 πυροσβεστικά αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο, ενώ οι πυκνοί μαύροι καπνοί έχουν καλύψει ολόκληρη την περιοχή.


Συγκλονιστικές εικόνες μέσα από τα Σινούκ του Στρατού
Υπενθυμίζεται πως το χωριό Πλατανιά είναι ένα από τα τέσσερα που εκκενώθηκαν χθες.

18:54 ΝΕΟΤΕΡΑ 

Στις συνεχείς αναζωπυρώσεις στα μέτωπα της φωτιάς στην Εύβοια είναι στραμμένη πλέον η προσοχή της Πυροσβεστικής, της Πολιτικής Προστασίας και των εθελοντών.

Το απόγευμα, λόγω των ανέμων, υπήρξε μια επικίνδυνη αναζωπύρωση κοντά στο χωριό Μακρυμάλλη και προς στιγμή απειλήθηκαν σπίτια.


18:12 ΠΡΩΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Σε απόλυτη επιφυλακή βρίσκονται οι πυροσβέστες που επιχειρούν στη φωτιά στην Εύβοια, καθώς είναι αντιμέτωποι με αναζωπυρώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες ένα από τα μέτωπα της πυρκαγιάς, στο οποίο υπήρξε αναζωπύρωση είναι στο χωριό Μακρυμάλλη. Ωστοσο αεροσκάφη και ελικόπτερα έχουν πραγματοποιήσει ρίψεις νερού ώστε να περιοριστεί η έκταση της φωτιάς.

Τέσσερα τα επικίνδυνα μέτωπα στη φωτιά στην Εύβοια
Τα μέτωπα εστιάζονται αυτή την ώρα σε δύσβατα σημεία δυο χιλιόμετρα από το χωριό Σταυρός. καίγοντας συμπαγές δάσος.

Το χωριό έχει εκκενωθεί, ωστόσο υπάρχουν χαράδρες με πολλές εστίες μεταξύ των χωριών Κοντοδεσπότι, Μακρυμάλλη, καθώς και Πλατανιά.

Η φωτιά απειλεί ξανά την Πλατάνα -Αποκλειστικό βίντεο
Όπως μπορείτε να δείτε στο αποκλειστικό βίντεο του iefimerida.gr η φωτιά κατακαίει αυτή τη στιγμή πυκνό πευκόφυτο δάσος βορειοδυτικά της Πλατάνας. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Αντώνη Κόκκινο ο οποίος είναι μόνιμος κάτοικος της περιοχής, στο σημείο επιχειρούν 4 ελικόπτερα (2 σινούκ και 2 ericsson).

 

 

Τουλάχιστον 25.000 στρέμματα καμένα
Μιλώντας στο iefimerida, ο κ. Αθανάσιος Ξηρογιάννης, διευθυντής Δασών Ευβοίας, χαρακτήρισε τη φωτιά στην Εύβοια ως ένα πολύ δύσκολο συμβάν. «Είμαστε όλοι έξω από χθες. Οι αρμόδιοι καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να περιορίσουν τα μέτωπα», ανέφερε αρχικά.


Φωτογραφία: Nick Paleologos / SOOC
Μάλιστα δίνοντας την έκταση της καταστροφής μίλησε για 25.000 με 28.000 καμμένα στρέμματα δάσους. Ωστόσο επεσήμανε πως «δεν μπορούμε να είμαστε απολύτως βέβαιοι. Θα έχουμε πλήρη εικόνα μετά την αντιμετώπιση του φαινομένου», σημειώνει ο κ. Ξηρογιάννης.

Βίντεο που δείχνουν την καταστροφή στην Εύβοια
Στο οδοιπορικό στα βίντεο που ανέβασε το «Adventure Evia» στο Facebook καταδεικνύονται οι εικόνες της μεγάλης καταστροφής.

 


Δεξιά και αριστερά από το δρόμο υπάρχουν καμένα, παντού στάχτη, δέντρα καπνίζουν, ενώ παντού μυρίζει η οσμή από τα αποκαΐδια.

 

 


 

 

Διαβάστε επίσης