Β. Αποστόλου: Πιθανός ο πλήρης έλεγχος της φωτιάς στην Εύβοια μέχρι το τέλος της ημέρας

αν συνεχιστεί η νηνεμία

«Υπάρχουν πολλές δυνάμεις οι οποίες επιχειρούν αυτή τη στιγμή στην περιοχή, οι άνεμοι έχουν χαμηλή ένταση και φαίνεται ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες να έχουμε έναν πλήρη έλεγχο μέχρι το τέλος της ημέρας», σημείωσε ο βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» από το μέτωπο της φωτιάς που υπάρχει από χθες στο Δήμο Διρφύων Μεσσαπίων στην Εύβοια.

«Τη νύχτα οι επίγειες δυνάμεις και με τη νηνεμία [...] κατάφεραν να ενεργήσουν -και εφόσον σήμερα συνεχιστεί η νηνεμία ελπίζω μέχρι το βράδυ να έχει ελεγχθεί πλήρως η φωτιά», πρόσθεσε ο κ. Αποστόλου. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε ότι πέρυσι, την ίδια ακριβώς ημέρα, στην περιοχή είχαμε την ίδια ακριβώς φωτιά σάν την τωρινή, το οποίο χαρακτήρισε «διαβολική σύμπτωση».
«Όταν τελειώσει η κρίση πρέπει να δούμε το θέμα συνολικά και να βάλουμε και τις τοπικές κοινωνίες σε αυτή τη διαδικασία» σημείωσε. «Ακόμη σήμερα η Δασική Υπηρεσία δεν συμμετέχει σε αυτές τις ενέργειες. Δηλαδή, ο φυσικός διαχειριστής του οικοσυστήματος δεν συμμετέχει όταν καταστρέφεται το οικοσύστημα».
«Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να φέρουμε τη Δασική Υπηρεσία μέσα στη διαδικασία. Η αποτελεσματικότητα μέχρι σήμερα δεν είναι ανάλογη και του όγκου των συμβάντων και των αναγκών της χώρας». Το σημαντικότερο ζήτημα, σημείωσε ο κ. Αποστόλου, είναι η πρόληψη.

Για τη φωτιά στην Ελαφόνησο σημείωσε ότι ξεκίνησε από μια χωματερή. «Δεν υπάρχει ευθύνη των δημοτικών αρχόντων στο συγκεκριμένο θέμα; Εφόσον έχουμε χωματερή δεν πρέπει να έχουμε ένα πυροσβεστικό όχημα να παρέμβει άμεσα; Γιατί έπρεπε να καίγεται δύο μέρες το νησί;».
«Αισιόδοξη χροιά θέλω να δώσω: η βλάστηση της Ελλάδας έχει ένα είδος που λέγεται Χαλέπιος Πεύκη, που μπορεί να καίγεται αλλά αναγεννιέται πάρα πολύ εύκολα. Αν δεν υπήρχε αυτή η Πεύκη με τους ρυθμούς που αναδασώνεται η χώρα θα είχε γίνει φαλακρή χώρα, αλλά με την Χαλέπιο Πεύκη και με μέτρα στήριξής της, σε πολύ λίγα χρόνια θα ξαναπρασινίσει αυτός εδώ ο τόπος», κατέληξε.
 

Διαβάστε επίσης