Εμπορικός πόλεμος: Ο Τραμπ έκανε πίσω πρώτος

Αναβάλλοντας την επιβολή των δασμών σε ορισμένα κινεζικά προϊόντα, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποκάλυψε ουσιαστικά πόσο «πόνο» μπορούν να αντέξουν οι ΗΠΑ. Και η Κίνα πιθανότατα θα θελήσει να το εκμεταλλευθεί αυτό, προειδοποιούν αναλυτές της Wall Street. 

Κλίμα ευφορίας επικράτησε στις αγορές αμέσως μετά την ανακοίνωση ότι σειρά προϊόντων αποσύρονται από τη λίστα των δασμών εντελώς και άλλα θα επιστρέψουν στα μέσα Δεκεμβρίου αντί της 1ης Σεπτεμβρίου. Ωστόσο δεν ενθουσιάστηκαν όλοι με την κίνηση αυτή. Ο Τζιμ Τσάνος, ιδρυτής της Kynikos Associates έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter: «Πες μου λοιπόν γιατί ο Σι δεν θα πρέπει να περιμένει να δει τον Καλύτερο Διαπραγματευτή του Κόσμου, που επιμένει να διαπραγματεύεται με τον εαυτό του, να υποχωρεί και άλλο;». 

Για αρκετούς η απόφαση της Τρίτης ήταν μία ομολογία ότι παρά τους ισχυρισμούς του Λευκού Οίκου ότι το βάρος των δασμών πέφτει αποκλειστικά στην Κίνα, ο εμπορικός πόλεμος έχει αρχίσει να πλήττει τις αμερικανικές επιχειρήσεις και ειδικά τους καταναλωτές. Τα προϊόντα, που εξαιρέθηκαν από τους δασμούς είναι κινητά τηλέφωνα, βίντεο γκέιμς, ορισμένα είδη ένδυσης, όλα κρίσιμα για την αμερικανική αγορά, ειδικά κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων. 

Σχολιάζοντας την εξέλιξη ο ιδρυτής της Hayman Capital Management Kάιλ Μπας, είπε στο CNBC. «Φαίνεται ότι ο πρόεδρος Τραμπ δείλιασε. Κάθε φορά που η χρηματιστηριακή αγορά πέφτει μερικές εκατοντάδες μονάδες κάνει πίσω...Φαίνεται ότι δεν θέλει να δει την τιμή του iPhone να ανεβαίνει τα Χριστούγεννα και η Κίνα θα το δει αυτό ως σημάδι αδυναμίας». 

Το Πεκίνο δεν μπορεί να παίξει επί ίσοις όροις το παιχνίδι των δασμών, καθώς εισάγει πολύ λιγότερα προϊόντα από ότι εξάγει. Έδειξε όμως ότι θα χρησιμοποιήσει- με φειδώ- το όπλο του γιουάν, ενώ έχει ακόμη στα χέρια του και το «μπαζούκας» των αμερικανικών κρατικών ομολόγων. Και τα δύο όπλα, ωστόσο, έχουν σημαντικές παρενέργειες και για το ίδιο.  

naftemporiki.gr