Ουκρανία: «Persona non grata» Ρώσος διπλωμάτης – Απαντά η Μόσχα

Η Ουκρανία δήλωσε πως στέλεχος του Γενικού Προξενείου της Ρωσίας στο Lvov ανακηρύσσεται ως  «persona non grata», ανακοίνωσε λίγο νωρίτερα η υπηρεσία ασφαλείας SBU.

«Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας κήρυξε τον διπλωμάτη persona non grata για δραστηριότητα ασυμβίβαστη με την ιδιότητα του προξενικού υπαλλήλου. Έχει ήδη αποχωρήσει από την Ουκρανία», ανέφερε η SBU.

Όπως ισχυρίζεται η ουκρανική ειδική υπηρεσία, ο διπλωμάτης στρατολόγησε στρατιωτικό συνταξιούχο για να συλλέξει πληροφορίες για πολιτικούς και δημόσιους προσκεκλημένους, ουκρανικές στρατιωτικές μονάδες, ειδικές υπηρεσίες και υπηρεσίες επιβολής του νόμου. Στην ουσία ήταν πληρωμένος πράκτορας.

Η ρωσική πρεσβεία στην Ουκρανία αρνήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση της SBU, λέγοντας ότι δεν αφορά την επικαιρότητα.

«Είναι μια παλιά υπόθεση. Θα αποφύγουμε να σχολιάσουμε», δήλωσε στο TASS την Τρίτη ο υπάλληλος της πρεσβείας.

Μέτρα αντίδρασης

Σε απάντηση στην απομάκρυνση από το Κίεβο ενός Ρώσου διπλωμάτη, η Μόσχα δήλωσε υπάλληλο του Γενικού Προξενείου της Ουκρανίας στην Αγία Πετρούπολη persona non grata, δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών στο TASS.

«Σε απάντηση σε ένα τέτοιο εχθρικό και μη κινητοποιημένο βήμα που έλαβε το Κίεβο, η ρωσική πλευρά αναγκάστηκε να δηλώσει  στελέχη του Ουκρανικού Γενικού Προξενείου στην Αγία Πετρούπολη persona non grata σε αμοιβαία βάση», υπογράμμισε ο Οργανισμός.

Συζητήσεις για το περιστατικό

Η πρόκληση με την απομάκρυνση ρωσικού διπλωμάτη από το ρωσικό γενικό προξενείο στο Λβοφ διοργανώθηκε τον Μάιο, αλλά η Ουκρανία δεν προσκόμισε καμία απόδειξη ότι ο διπλωμάτης ασχολείται με παράνομες δραστηριότητες, σύμφωνα με πηγές του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Τον Μάιο του 2019, οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες έκαναν μια νέα πρόκληση, δηλώνοντας έναν υπάλληλο του ρωσικού γενικού προξενείου στο Lvov ‘personna non grata.’ Δεν προσκομίστηκαν στοιχεία σχετικά με την παράνομη δραστηριότητα του εκτός του πλαισίου των επαγγελματικών του καθηκόντων», τόνισε το υπουργείο.

Πηγή: TASS

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ