Ο Πατρέας και το Πατρινό καρναβάλι

Την έμπνευση στην κατασκευή του Πατρέα και την σύνδεση του με την τεχνογνωσία του Πατρινού καρναβαλιού, εξηγεί η ομάδα « Asteriskos » .

“ Ο Πατρέας, η Μασκότ των ΙΙ Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων, από την αρχή της δημιουργίας της, είχε κάποια από τα εμβληματικά χαρακτηριστικά που εμφανίζει η παραλιακή πόλη μας. Όταν στην υπέροχη δύση της πόλης μας, φτερουγίζουν πάνω από τον κυματοθραύστη, οι αστραφτεροί γλάροι συνοδοί στα ψαροκάικα που φωλιάζουν στην ιχθυόσκαλα.

Ο χαρούμενος και γελαστός γλάρος, ήταν η επιλογή της δημιουργού Κανέλλας Στασινοπούλου που πρώτευσε στον διαγωνισμό για την μακέτα της Μασκότ. Η συνέχεια έρχεται να συνδέσει την πόλη με το Καρναβάλι, το Καρναβάλι με την πόλη και με τα μεγάλα events, όπως αυτό των ΙΙ Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων.

Η σύνδεση έγινε κατευθείαν μόλις είδε το σχέδιο, στο μυαλό της Νάντιας Κωνσταντινίδη, η οποία επέλεξε μια ομάδα κατασκευαστών επαγγελματιών και μη, για να κατασκευαστεί ο Πατρέας, έχοντας αφιλοκερδώς και εθελοντικά την ευθύνη της επιμέλειας και το συνολικό συντονισμό. Η ανάγκη λοιπόν της σύνδεσης των αγώνων που διεξάγονται στην πόλη μας με την πόλη και τις δημιουργικές δυνάμεις της, ήταν επιτακτική και ιδανική αφορμή. Και η μασκότ ήταν η απόλυτη ευκαιρία.

 Έτσι επιλέχθηκε για την κατασκευή, το εργαστήριο εικαστικών κατασκευών «Asteriscos» του Πατρινού Αριστείδη Σταθόπουλου, που εξελίχθηκε και προέκυψε μέσα από τις κατασκευές και τα βραβευμένα άρματα των παρελάσεων του Πατρινού Καρναβαλιού, δηλαδή η εφαρμογή στην πράξη της πολιτιστικής και δημιουργικής βιομηχανίας. Η κατασκευή της λοιπόν στηρίχθηκε αποκλειστικά σε μεθόδους που έχουν εξελιχθεί μέσα από το Καρναβάλι και είναι πλέον όχι μόνο χαρακτηριστικές, αλλά μάλλον σήμα κατατεθέν, όπως σήμα κατατεθέν είναι και η Μασκότ.

Με βάση και κύριο γνώρισμα της μασκαράτας, η υλοποίηση βασίστηκε απόλυτα στο σχέδιο που είχε επιλεγεί. Η μασκαράτα εμφανίστηκε στο Πατρινό Καρναβάλι, αρχές της δεκαετίας του 1960 με τον δημιουργό-κατασκευαστή Αλέκο Χαράρη και μέχρι και σήμερα έχει μόνιμη παρουσία στις παρελάσεις από καλλιτεχνικά πληρώματα.

Το υπόλοιπο σώμα πήρε μορφή με την συνεργασία Πατρινών δημιουργών, που κατασκευάζουν κάθε χρόνο στολές για την παρέλαση του Πατρινού Καρναβαλιού και πιο συγκεκριμένα της Νίκης Αντζουλάτου.

Ακόμα και το μαγιό της Μασκότ, ζωγραφίστηκε στο χέρι από την Πατρινή δημιουργό Αδαμαντία Ξένου, γιατί θέλαμε μέχρι και η τελευταία λεπτομέρεια να έχει την ψυχή μας… την ψυχή της Πάτρας και των ανθρώπων της. Ο Πατρέας λοιπόν, η μασκότ των Αγώνων, είναι ένα έργο 100% Πατρινής παραγωγής, που έχει ξεκάθαρη αναφορά και σύνδεση με το Πατρινό Καρναβάλι. Για το λόγο αυτό προτείνουμε ο Πατρέας, τιμητικά, να ανοίξει την μεγάλη παρέλαση του Πατρινού Καρναβαλιού του 2020! Καλή επιτυχία στους αγώνες, καλή δύναμη στους οργανωτές και εθελοντές και καλές επιδόσεις σε όλους τους αθλητές που θα συμμετέχουν. Όσο για τον Πατρέα, ευχόμαστε να γεμίσει τις φωτογραφικές κάμερες και τα social media με χιλιάδες φωτογραφίες, που θα μεταφέρουν την τεχνογνωσία, την ομορφιά και την μαγεία του Πατρινού Καρναβαλιού, σε κάθε γωνιά της Μεσογείου!”

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ