Γαστροοισοφαγική παλλινδρόμηση: Που οφείλεται

ποιοί παραγοντες την επηρεάζουν

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Γαστρεντερολογίας, ο επιπολασμός της γαστροοισοφαγικής παλινδρομικής νόσου αυξάνεται σε όλο τον κόσμο, αν και υπάρχουν σημαντικές διαφορές στον ακριβή αριθμό που επικρατεί. Τα ποσοστά κυμαίνονται από 2,5% έως 6,6% στην Ανατολική Ασία έως 13,8% σε 25,8% στη Βόρεια Αμερική. Στην Ελλάδα σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη το 2005, 4 στους10 Έλληνες εμφανίζουν συμπτώματα της νόσου.

Όπως επισημαίνουν οι γιατροί, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα υγείας του πεπτικού συστήματος, οι παράγοντες για την αύξηση  είναι η γήρανση του πληθυσμού (είναι πιο πιθανό να συμβεί σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας), οι κακές διατροφικές συνήθειες(όπως η γρήγορη κατάποση  ή η κατανάλωση πικάντικων ή υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τρόφιμα), το κάπνισμα και η παχυσαρκία. Καταγράφεται ότι  ένα  ποσοστό 10-20% του γενικού πληθυσμού  βιώνει τα συμπτώματα της νόσου σε εβδομαδιαία βάση, ενώ ένα 5% υποφέρει καθημερινά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η επίδραση της γαστροοισοφαγικής παλινδρομικής  νόσου δεν περιορίζεται στα κλινικά συμπτώματα, αλλά επηρεάζει καθημερινά την ποιότητα ζωής των ασθενών. Όπως έδειξε παλιότερη αμερικανική έρευνα, περισσότερο από 80% των ατόμων με αίσθημα καύσου δεν απολάμβαναν το φαγητό τους, περισσότεροι από 60% είπαν ότι αντιμετώπιζαν διαταραχές του ύπνου, περισσότεροι από 40% είχαν δυσκολία συγκέντρωσης στη δουλειά τους, ενώ 20% ένιωθαν ότι επηρέαζε τη σεξουαλική ζωή τους.