Δυτ. Ελλάδα - ΧΑΡΤΕΣ: Στα ύψη ο υδράργυρος – Πολύ μεγάλος ο κίνδυνος πυρκαγιάς

Συνεχίζει το κύμα υψηλών θερμοκρασιών από την Παρασκευή 09/08 έως και το πέρας της εβδομάδας του Δεκαπενταύγουστου, με τη θερμοκρασία κατά τόπους να ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Στο Χάρτη 1, όπου παρουσιάζεται η κατανομή της μέγιστης θερμοκρασίας το μεσημέρι της Παρασκευής 09/08, φαίνεται ότι αυτή θα φτάσει τους 40 βαθμούς Κελσίου στο θεσσαλική πεδιάδα και τη Δυτική Ελλάδα, ενώ σε αρκετές ακόμη περιοχές θα πλησιάσει τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.

Χάρτης 1. Η κατανομή της μέγιστης θερμοκρασίας που αναμένεται το μεσημέρι της Παρασκευής 09/08

Η απουσία φαινομένων κατά το προσεχές διάστημα  θα ενισχύσει την ξηρασία, η οποία σε συνδυασμό με τους ενισχυμένους βόρειους ανέμους που θα πνέουν σε αρκετές περιοχές της χώρας και τους ανατολικούς-βορειοανατολικούς ανέμους που θα επικρατήσουν στη Δυτική Ελλάδα, θα αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών.

Ακόμη και την Παρασκευή 09/08 οπότε το μελτέμι στο Αιγαίο δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 5 με 6 μποφόρ, ο κίνδυνος δασικών πυρκαγιών είναι υψηλός σε αρκετές περιοχές, λόγω των ζεστών και ξηρών συνθηκών (Χάρτης 2).

Χάρτης 2. Βαθμός επικινδυνότητας για εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών την Παρασκευή 09/08

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το μελτέμι που θα πνέει στο Αιγαίο θα ενισχυθεί από το Σάββατο 10 Αυγούστου και θα φτάνει τοπικά τα 7 μποφόρ, με ενδεχόμενο να προκληθούν μικροπροβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

Πηγή: meteo.gr