Κάτω από 1 ευρώ χρωστούν στην εφορία 367.253 φορολογούμενοι

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Λιγότερο από 1 ευρώ χρωστούν περίπου 367.253 φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν καταγραφεί από το Taxisnet της ΑΑΔΕ. Χρωστούν π.χ. ποσά της τάξεως των 0,1 ευρώ, 0,03 ευρώ, 0,41 ευρώ, 0,99 ευρώ κλπ. Αρκετοί δεν γνωρίζουν καν ότι οφείλουν στο κράτος.

Σύμφωνα με όσα "αποκάλυψε" κεφάλαιο της τριμηνιαίας έκθεσης του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, ο συνολικός αριθμός των οφειλετών της εφορίας στο δεύτερο τρίμηνο του 2019 διαμορφώθηκε σε 3.750.195 και από αυτούς 367.253 έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη μικρότερα του 1 ευρώ. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018, ο συνολικός αριθμός των οφειλετών έχει αυξηθεί κατά 22.779 πρόσωπα, ενώ ο αριθμός όσων χρωστούν λιγότερα από 1 ευρώ έχει αυξηθεί κατά 13.206 πρόσωπα.

Το γεγονός ότι καταγράφονται από την ΑΑΔΕ ως "οφειλέτες" της εφορίας δείχνει ότι οι οφειλές αυτού του τόσου χαμηλού ύψους δεν διαγράφονται πάντα από το Taxis και Taxisnet. Η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει μεν ότι τα ποσά οφειλών κάτω από ένα πολύ χαμηλό ύψος δεν βεβαιώνονται και δεν αναζητούνται από τις φορολογικές αρχές, όμως αυτό δεν είναι ένας γενικός κανόνας. Πρόκειται πάντως, για ποσά οφειλών τα οποία προέκυψαν εξαιτίας ελλιπών πληρωμών που πραγματοποιήθηκαν άθελά τους τις περισσότερες φορές.

Για παράδειγμα ένας φορολογούμενος μπορεί να πλήρωσε ποσά δόσης όπως νόμιζαν ότι διαμορφώνονται ανάλογα με πληρωμές προηγούμενων μηνών, όμως τα ποσά αυτά ήταν λίγο μεγαλύτερα από τις προηγούμενες δόσεις με αποτέλεσμα να προκύπτει διαφορά. Ή για παράδειγμα κάποιος πληρώνει σε μηχάνημα τραπεζών μόνο τα ακέραια τμήματα των οφειλών του και αφήνουν απλήρωτα τα... δεκαδικά.

Οι συγκεκριμένοι οφειλέτες μπορούν να λάβουν φορολογική ενημερότητα, καθώς αυτή δεν χορηγείται αν κάποιος έχει ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 30 ευρώ.

Διαβάστε επίσης