Φώφη Γεννηματά: Ναι στην ιδιωτική φύλαξη και τις κάρτες εισόδου στα πανεπιστήμια, όχι στην επιβολή αστυνομικού καθεστώτος - ΒΙΝΤΕΟ

ομιλια της προεδρου του κιναλ στη βουλη

«Είμαστε θετικοί και για πρόσληψη ιδιωτικής φύλαξης ,αλλά και για τις κάρτες εισόδου αυτών που έχουν σχέση με τα ιδρύματα. Αλλά είμαστε εξόχως αρνητικοί με την επιβολή ενός αστυνομικού καθεστώτος,που αντίκειται ευθέως στο αυτοδιοίκητο, στην αυτονομία ,στον σεβασμό των Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων. Κανείς άσχετος με τα Πανεπιστήμια δεν πρέπει να επιτρέπεται να κυκλοφορεί στους χώρους τους χωρίς ειδική άδεια επισκέπτη. Όπως συμβαίνει στις περισσότερες προηγμένες χώρες», δήλωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά.

«Δυστυχώς, η παράγραφος 3 της κυβερνητικής πρότασης, δίνει την δυνατότητα να επικρατήσουν οι αρνητικές καταστάσεις που επισημάναμε. Δεν θα συμφωνήσουμε, σε αυτήν ενώ θεωρούμε ως θετικές τις παραγράφους 1,2 του άρθρου. Καλούμε την Κυβέρνηση να κατανοήσει το που οδηγούν τέτοιες λογικές και να την αλλάξει», πρόσθεσε η κ. Γεννηματά επισημαίνοντας ότι «έχουμε προτείνει συγκεκριμένη, απλή, αποτελεσματική εναλλακτική διατύπωση για την παράγραφο τρία: Όταν τελούνται αξιόποινες πράξεις, εφαρμόζεται η κοινή νομοθεσία και εντός των χώρων των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη έγκριση οιουδήποτε οργάνου τους. Καθαρές κουβέντες χωρίς κανένα περιθώρια παρερμηνείας. Σας καλώ ακόμη και τώρα να την αποδεχθείτε. Αλλιώς θα φέρετε αποκλειστικά την ευθύνη γιατί θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου μέσα στα Πανεπιστήμια από το φθινόπωρο. Και το χειρότερο χωρίς να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα».

«Όταν υπάρχει παραεμπόριο έξω από την πόρτα του πανεπιστημίου και η αστυνομία κυνηγάει αυτούς που διαπράττουν το αδίκημα και μπαίνουν μέσα στο πανεπιστήμιο για να ζητήσουν άσυλο, προφανώς δεν μπορεί να έχουνε κανένα «άσυλο» και μπορεί η αστυνομία να τους συλλάβει. Και αυτό πρέπει να είναι πάρα πολύ καθαρό. Και από την άλλη μεριά, έπρεπε να είναι πάρα πολύ καθαρό, για να μην υπάρχει ένα μπαλάκι ευθυνών μεταξύ ανευθύνων, ότι δεν χρειάζεται καμία προηγούμενη έγκριση πανεπιστημιακού οργάνου για να κάνει η αστυνομία τη δουλειά της, όταν τελείται αξιόποινη πράξη. Πόσο πιο καθαρά πρέπει να αποτυπωθούν αυτά που πρέπει να γίνουν για να μην έχει κανένας άλλοθι να κάνει τη δουλειά του», πρόσθεσε.

Όπως τόνισε η κ. Γεννηματά, « στόχος μας είναι να αντιμετωπισθούν οι παράνομες πράξεις, χωρίς όμως να δημιουργείται εικόνα αστυνομοκρατίας στα ΑΕΙ. Δεν μπορεί να υπάρχουν ελεύθερες περιπολίες λες και πρόκειται για την αγορά μιας περιοχής. Δεν μπορεί να εμφανίζεται η αστυνομία χωρίς να υπάρχει κάποια αξιόποινη πράξη. Δεν χρειάζεται να δημιουργηθεί αστυνομικό τμήμα Νομικής, Πολυτεχνείου κλπ.».

Για την κυβερνησιμότητα των δήμων, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ εμφανίστηκε αντίθετη στις διατάξεις που αφορούν τις αλλαγές στους δήμους λέγοντας: «νομίζουν πως ξεμπέρδεψαν γιατί σήμερα κάνουν κάποιες μικροδιευθετήσεις. Εμείς, αντί για μιζέρια τυχοδιωκτισμό και σκοπιμότητες προτείνουμε να γίνει μια επανάσταση στο κράτος. Να γίνει επιτελικό στρατηγείο (σε τομείς όπως η ασφάλεια, η άμυνα και η οικονομία) , ενώ να δώσει αρμοδιότητες με τους αντίστοιχους πόρους στους Δήμους».

Διαβάστε επίσης