Επεισόδιο στην Επιτροπή μεταξύ Κεραμέως και Κυριαζοπούλου για την Νομική Σχολή Πάτρας - Παρέμβαση και από Κατσιφάρα και Ζούπα

Μια τελευταία προσπάθεια για να πιέσουν για την ίδρυση της 4ης Νομικής στην Πάτρα έκαναν, χθες στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, η Πρύτανις Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών Θάνος Ζούπας.

Η κ. Κυριαζοπούλου τόνισε από τη μεριά της ότι η ίδρυση σχολής Νομικής αποτελεί «ακαδημαϊκό όραμα ενός δυναμικού ιδρύματος», το οποίο μετράει πολλές δεκαετίες και αρνήθηκε ότι η ίδρυση του τμήματος έγινε πρόχειρα, όπως έχει σημειώσει η ηγεσία του υπουργείου.

«Η απόφαση της ίδρυσης είναι όχι μόνο ορθή, αλλά επιβεβλημένη», είπε η κ. Κυριαζοπούλου, «ώστε να αναπτυχθεί ένα πανεπιστήμιο μεγάλου ακαδημαϊκού εύρους στη Δυτική Ελλάδα».

Ανέφερε μάλιστα ότι από τις 500 θέσεις μελών ΔΕΠ που διέθεσε το υπουργείο στα πανεπιστήμια, το Πανεπιστήμιο Πατρών είχε εξασφαλίσει θέσεις για τη σχολή της Νομικής.

Ο κ. Ζούπας, εκ μέρους του δικηγορικού συλλόγου Πατρών εξέφρασε την άποψη ότι το επιχείρημα ότι «δεν θέλουμε άλλους ανέργους δικηγόρους» δεν ευσταθεί, αφού ο αριθμός εισακτέων θα παρέμενε ίδιος. Η αναδιανομή των φοιτητών, όπως είπε, θα σημαίνει αποσυμφόρηση των υπολοίπων σχολών και άρα καλύτερους όρους για την εκπαιδευτική διαδικασία.

Τέλος, ο κ. Κατσιφάρας τόνισε ότι «η ίδρυση νομικής στην Πάτρα είναι ιστορική κατάκτηση, ενώ η κατάργησή της, ιστορικό λάθος. Πρόκειται για ακαδημαϊκή κατάκτηση και υλοποίηση ενός ονείρου των πολιτών της Πάτρας και της δυτικής Ελλάδας και αποτέλεσμα διεκδίκησης πάνω από 40 χρόνων, που ολοκληρώνει το ακαδημαϊκό μας ίδρυμα».

Από την πλευρά της η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ανέφερε πως «στην πράξη δεν έχει γίνει κανένα βήμα για τη λειτουργία της σχολής» και επανέλαβε ότι «δεν είναι θέμα Πάτρας».

Ωστόσο στα πλαίσια της Επιτροπής υπήρξε και κόντρα ανάμεσα στην Υπουργό και την Πρύτανι του Πανεπιστημίου

Αφορμή αποτέλεσε όταν η υπουργός Παιδείας απαντώντας στην Πρύτανι  είπε ότι η μελέτη σκοπιμότητας για την ίδρυση της Νομικής στην Πάτρα δόθηκε στο φως της δημοσιότητας μετά την εξαγγελία της κυβέρνησης για κατάργηση του σχετικού νόμου.

Η κ. Κυριαζοπούλου θεώρησε ως προσβολή την απάντηση της υπουργού.

Την ίδια στιγμή, σήμερα το θέμα της Νομικής έρχεται και στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΓΝΩΜΗ"

Διαβάστε επίσης