Εξαγωγές αγροτικών προϊόντων στην Κίνα "βλέπει" ο Μάκης Βορίδης

Ζητήματα μείζονος σημασίας για τις ελληνικές εξαγωγές στην Κίνα, τέθηκαν επί τάπητος, στη συνάντηση που είχε σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, με την πρέσβειρα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Αθήνα, Ζανγκ Τσιγιούε.

   Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η άμεση προώθηση ελληνικών αγροτικών προϊόντων στην εσωτερική αγορά της Κίνας, με τη συμφωνία για τον κρόκο να υπογράφεται τον Σεπτέμβριο, ανοίγοντας το δρόμο μιας τεράστιας αγοράς.

   Επίσης, είναι απαραίτητη η επίσπευση των διαδικασιών για την υπογραφή τεχνικών συμφωνιών ώστε να απελευθερωθούν άμεσα οι εξαγωγές, προς την Κίνα, αγροτικών προϊόντων όπως το επιτραπέζιο σταφύλι, τα εσπεριδοειδή και τα πυρηνόκαρπα (ροδάκινα, βερίκοκα και κεράσια).

   Παράλληλα συζητήθηκε και το ζήτημα της αναθεώρησης του πρωτοκόλλου για τα ακτινίδια, γεγονός που σημαίνει ότι θα είναι δυνατή η εξαγωγή τους από όλες τις περιοχές της χώρας και όχι από ορισμένες, όπως ισχύει σήμερα.

   Ενδεικτικό των συνθηκών που επικρατούν πλέον στην Κίνα σχετικά με τα ελληνικά προϊόντα, είναι το γεγονός πως -όπως τόνισε η πρέσβειρα- η Ελλάδα, ως brand name, έχει ανοδική αναγνωρισιμότητα στην κινεζική αγορά.

   Ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε και στο ζήτημα των πρωτοκόλλων φυτοϋγείας τα οποία απαιτεί η κινεζική πλευρά προκειμένου να εισάγει φυτικό υλικό και κυρίως φρούτα και φαρμακευτικά φυτά ενώ τόνισε τη δυνατότητα ανταλλαγής τεχνογνωσίας σε θέματα φυτοϋγείας και τελωνειακών διαδικασιών, προκειμένου να διευκολυνθεί η εμπορική συναλλαγή, και πρότεινε αυτό να ξεκινήσει από το 2020, στο πλαίσιο του Διεθνούς Έτους Φυτοϋγείας.

   Στη συζήτηση τέθηκε η απόκτηση, από την Ελλάδα, εμπορικής θέσης στο λιμάνι Ningbo, το οποίο αποτελεί μία νέα εμπορική ζώνη. Το συγκεκριμένο λιμάνι, το οποίο βρίσκεται στην ακτή της Ανατολικής Θάλασσας της Κίνας, αποτελεί το σταυροδρόμι της εσωτερικής και παράκτιας ναυσιπλοΐας βορά-νότου.

   Τέλος, ο κ Βορίδης δέχτηκε την πρόσκληση της κινεζικής κυβέρνησης για την Παγκόσμια Έκθεση της Σαγκάης (5 - 10 Νοεμβρίου 2019) στην οποία η Ελλάδα θα συμμετάσχει ως τιμώμενη χώρα.

Διαβάστε επίσης