Καφές με άδειο στομάχι: Τι μπορεί να πάθετε

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Για το 63% των Αμερικανών, ο καφές είναι απαραίτητος καθημερινά, ενώ το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο από το 2017, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Καφέ των ΗΠΑ.

Η άνοδος της κατανάλωσης καφέ οφείλεται στα πολυάριθμα οφέλη του, τα οποία μπορεί να είναι ακόμη περισσότερα όταν συνδυάζεται με ένα γεύμα.
«Η κατανάλωση καφέ με άδειο στομάχι ή πριν από το πρωινό, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα κορτιζόλης στο σώμα. Από τη στιγμή που ανοίγετε τα μάτια σας το πρωί, το σώμα ξεκινά να απελευθερώνει κορτιζόλη, μια ορμόνη που είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση της ανοσοποιητικής αντίδρασης, του μεταβολισμού και της αντίδρασης στο στρες», λέει ο Δρ. Nikola Djordjevic, όπως αναφέρει to onmed.gr.

Εάν τροφοδοτείτε το σώμα με καφεΐνη, όταν η κορτιζόλη είναι σε υψηλά επίπεδα, λέει ο Djordjevic, το υποβάλετε σε μεγαλύτερο άγχος. Μια πιλοτική μελέτη που αξιολόγησε τις προτιμήσεις σε καφεϊνούχα ποτά μεταξύ φοιτητών της ιατρικής, έδειξε ότι το 25% των συμμετεχόντων έπιναν καφέ το πρωί με άδειο στομάχι.

Δεδομένου, λοιπόν, ότι ο καφές ερεθίζει το στομάχι, είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσετε καούρα, ακόμη και να αναπτύξετε γαστρικά έλκη, εξηγεί ο Δρ. Djordjevic. Φυσικά, η κατανάλωση καφέ με άδειο στομάχι δεν επηρεάζει μόνο τη σωματική αλλά και την ψυχική υγεία. Η υπερέκκριση οξέος στο στομάχι μπορεί να προκαλέσει μεταβολές στη διάθεση, ενώ υπάρχουν μελέτες που συνδέουν αυτή την κατάσταση με αυξημένο άγχος και κρίσεις πανικού.

Τα συμπτώματα μπορεί, επίσης, να περιλαμβάνουν ανησυχία, τρόμο, κοκκίνισμα στο πρόσωπο και ταχυκαρδίες, αναφέρει ο Long. «Αν είστε ήδη συνηθισμένοι στο να βιώνετε έντονο άγχος, είστε ακόμα πιο ευάλωτοι στις επιπτώσεις του καφέ», συμπληρώνει.

Πηγή: Reader’s Digest
 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ