Πάτρικ Κρούζιους: Ο δράστης του μακελειού στο Ελ Πάσο – 21 ετών, μοναχικός, οξύθυμος, γεμάτος μίσος για τους μετανάστες

Σε βίντεο από κάμερα κλειστού κυκλώματος ο νεαρός μακελάρης, που θα κλείσει την ερχόμενη εβδομάδα τα 21, εικονίζεται να κινείται προς το πολυκατάστημα με ένα τουφέκι Καλάσνικοφ στα χέρια και τα αυτιά του καλυμμένα με ωτοασπίδες σκοπευτηρίου.

Πρώτα άνοιξε πυρ στο πάρκινγκ έξω από το πολυκατάστημα θερίζοντας ζωές ντόπιων -ανάμεσά τους και παιδιά- που συγκέντρωναν χρήματα για έρανο.


Στιγμιότυπο από τη σύλληψη του μακελάρη του Ελ Πάσο, Πάτρικ Κρούζιους
Στη συνέχεια ο αδίστακτος φονιάς μπήκε ψύχραιμος από την κεντρική είσοδο του Walmart και συνέχισε να πυροβολεί «λες και εκτελούσε κάποια αποστολή», όπως είπε αυτόπτης μάρτυς, σκοτώνοντας εν ψυχρώ 20 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 26. 

To μανιφέστο του μίσους

Σε τετρασέλιδο μανιφέστο του, το οποίο ήδη αναλύει το FBI, ο Κρούζιους δηλώνει ότι εμπνεύστηκε από τον μακελάρη στα τεμένη της πόλης Κράιτστσερτς της Νέας Ζηλανδίας τον περασμένο Μάρτιο, που σκότωσε περισσότερους από 50 ανθρώπους. Στο μανιφέστο του ο Κρούζιους χαρακτηρίζει την ενέργειά του στο Walmart ως «απάντηση στην ισπανόφωνη εισβολή στο Τέξας».«Γ...ώτο, θα γίνει χαμός, αλλά δεν μπορώ να περιμένω άλλο», αναφέρει ένα μήνυμα στο φόρουμ όπου ο Κρουζιους λέγεται ότι ανήρτησε το μανιφέστο του λίγες ώρες πριν σπείρει τρόμο και θάνατο. «Ξέρω ότι τα ΜΜΕ θα προσπαθήσουν να με εμφανίσουν ως τέρας, αλλά όλοι σας γνωρίζετε την αλήθεια. Το πιθανότερο είναι ότι θα πεθάνω σήμερα», λέει στο ανατριχιαστικό μήνυμά του.

Εν αναμονή της ανάλυσης του «αντιμεταναστευτικού μανιφέστου» του μακελάρη από το FBI η εισαγγελία θα επιδιώξει να του απαγγελθούν κατηγορίες που επισύρουν την εσχάτη των ποινών, καθώς και για εγκλήματα μίσους και τρομοκρατίας.

Η στιγμή της σύλληψης του δράστη του μακελειού στο Ελ Πάσο
Εντωμεταξύ στο διαδίκτυο κυκλοφορούν βίντεο από τη στιγμή της σύλληψης του μακελάρη του Ελ Πάσο.


«Μοναχικός, οξύθυμος, απέφευγε τους άλλους», λένε οι συμμαθητές του μακελάρη
Η τελευταία γνωστή διεύθυνση του Κρούζιους ήταν το πατρικό του στο Άλεν του Τέξας, περίπου μισή ώρα απόσταση από το Ντάλας, όπου ζούσε με τους γονείς του, τη δίδυμη αδελφή του και τον μεγαλύτερο αδελφό του. Σύμφωνα με πληροφορίες η αστυνομία έκανε ήδη έφοδο στο σπίτι, που απέχει εννιά ώρες με το αυτοκίνητο από το Ελ Πάσο. Σύμφωνα με την γειτόνισσα Άλις Μπάλαντ, στο σπίτι ζει μια οικογένεια συνταξιούχων που τους περιέγραψε ως γλυκείς ανθρώπους που εκκλησιάζονται τακτικά.


Ο μακελάρης του Ελ Πάσο, Πάτρικ Κρούζιους σε φωτογραφία από το άλμπουμ του 2017 του λυκείου Plano High School
Στο λογαριασμό του στο LinkedIn ο μακελάρης αναφέρει ότι θέλει να κάνει πολλά περισσότερα από το να τα βγάζει απλώς πέρα με τη ζωή του. Όπως προκύπτει απ’ το προφίλ του αποφοίτησε από το λύκειο Plano, ενώ μια άλλη πηγή λέη ότι ίσως φοίτησε και αργότερα πήρε απολυτήριο από το λύκειο Liberty στο Frisco.

Η Λη Αν Λοκάσιο, μια πρώην γειτόνισσα του Κρούζιους, τον περιέγραψε ως ένα πολύ μοναχικό άτομο, που καθόταν μόνος του στο σχολικό λεωφορείο και μιλούσε άσχημα για άλλα παιδιά που μετείχαν σε αθλήματα ή στη σχολική μπάντα. «Απέφευγε τις σχέσεις με τους άλλους», είπε. Ο γιος της, Τόνι, που πήγαινε στο ίδιο σχολείο με τον μακελάρη και την αδελφή του, λέει ότι όποτε τον συναντούσε ο δράστης, πάντα έμενε ξοπίσω για να μην του μιλάει. Του άρεσαν τα ζώα και είχε φίδια ως κατοικίδια. «Δεν μιλούσε στους ανθρώπους. Κανείς δεν τον γνώριζε πραγματικά ποιος ήταν», σημειώνει.



Ένας άλλος πρώην συμμαθητής του, ο Τζέικομπ Γουίλσον, λέει ότι ο Κρούζιους προσπαθούσε να επιβάλλει τη γνώμη του, αλλά τα υπόλοιπα παιδιά αρνιόντουσαν να συνεργαστούν μαζί του γιατί ήταν πολύ οξύθυμος. «Όλοι μιλούσαν αρνητικά εις βάρος του. Ο Πάτρικ είναι τόσο ανόητος, ηλίθιος», λέει. Ο Ντάνιελ Χίο, πρώην συμμαθητής του μακελάρη στο δημοτικό σχολείο, θυμάται ότι έπαιζε μπάσκετ και ποδόσφαιρο μαζί του στα διαλείμματα. Είχε χάσει κάθε επαφή μαζί του όλα αυτά τα χρόνια. Όταν έμαθε ότι ο Κρούζιους είναι ο δράστης του μακελειού έπεσε απ’ τα σύννεφα. «Έπαθα σοκ. Τον θυμάμαι ως ένα καλό παιδί», είπε.

Το μακελειό στο Ελ Πάσο με τους 20 νεκρους και τους 26 τραυματίες είναι το όγδοο φονικότερο στην ιστορία των ΗΠΑ και το φονικότερο των τελευταίων χρόνων μετά το μακελειό της 1ης Οκτωβρίου 2017 στο Mandalay Bay του Λας Βέγκας. Να σημειωθεί ότι μόλις την περασμένη Κυριακή, 19χρονος ένοπλος εισέβαλε σε έκθεση τροφίμων και ποτών στην πόλη Γκίλροϊ της Καλιφόρνιας κι άνοιξε πυρ σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους, ανάμεσά τους ένα αγοράκι τριών ετών, και τραυματίζοντας πολλούς άλλους πριν αυτοκτονήσει.
Πηγή: iefimerida.gr