«Αν εξαιρέσεις τους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους, όπως η Κλεομένους Οικονόμου και η Μητροπόλεως, όλο το υπόλοιπο Αίγιο είναι γεμάτο σκουπίδια. Σε περιοχές όπως η Καλλιθέα και ο Συνοικισμός, έχουν να μαζευτούν μήνες. Στις παραλίες μας, όπως ο Ελαιώνας, η Ακoλη και τα Σελιανίτικα, οι πελάτες στις ταβέρνες και τις καφετέριες διαμαρτύρονται για τη μυρωδιά και τις μύγες».
Η εικόνα που περιγράφει ο κ. Δημ. Σπυρόπουλος, αναγνώστης της «Κ», είναι χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατεί σήμερα στον Δήμο Αιγιαλείας Αχαΐας. Το «επαναλαμβανόμενο δράμα» της περιοχής, που ξεκινάει από την άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο τοπικός ΧΥΤΑ (κλειστός από τον Φεβρουάριο και με εντολή δικαστηρίου), έχει και πάλι κορυφωθεί, με αποτέλεσμα παραθεριστές και επισκέπτες να δυσανασχετούν. Χαρακτηριστικό του αδιεξόδου είναι ότι ο δήμος στέλνει σκουπίδια... στην Κοζάνη (αφού οι ΧΥΤΑ της ευρύτερης περιοχής δεν μπορούν να δεχθούν άλλα απορρίμματα από το Αίγιο), καταβάλλοντας περισσότερα από 150 ευρώ ανά τόνο, με αποτέλεσμα τα ταμεία του να αδειάζουν με ταχείς ρυθμούς. Ο νέος δήμαρχος, Δημήτρης Καλογερόπουλος, απευθύνει έκκληση στην Πολιτεία να βοηθήσει οικονομικά τον δήμο. «Ο ΧΥΤΑ έχει κλείσει από τον Φεβρουάριο. Είναι υπερκορεσμένος και υπήρχαν σοβαρές αστοχίες στη λειτουργία του, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι της περιοχής –ορθώς– να προσφύγουν δικαστικά και ο ΧΥΤΑ να κλείσει. Ως αποτέλεσμα, η κατάσταση είναι τραγική. Στο νοσοκομείο αναφέρονται κρούσματα ασθενειών που φαίνεται να έχουν σχέση με μολύνσεις από κουνούπια. Το κέντρο της πόλης είναι καθαρό και στα περίχωρα βρίσκονται τουλάχιστον 5.000 τόνοι σκουπιδιών στους δρόμους».
Πρόσφατα, ο δήμος ανέθεσε απευθείας σε ιδιώτη τη μεταφορά 4.000 τόνων στον ΧΥΤΑ Κοζάνης. Παράλληλα, εκτίμησε ότι τον Σεπτέμβριο θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες αποκατάστασης, ώστε να εκδοθεί νέα περιβαλλοντική αδειοδότηση και ο ΧΥΤΑ να επαναλειτουργήσει. «Η λύση της Κοζάνης δεν μπορεί να διαρκέσει πολύ, λόγω υψηλού κόστους. Ηδη, όλα τα χρήματα που είχαν δοθεί μέσω “Φιλόδημου” για έργα, μεταφέρθηκαν για τα σκουπίδια», λέει ο κ. Καλογερόπουλος. «Αν δεν επιχορηγηθεί εκτάκτως ο δήμος, σε λίγο δεν θα μπορεί εκ των πραγμάτων να ανταποκριθεί».
Ο νέος Δήμαρχος Αιγιάλειας Δημήτρης Καλογερόπουλος
Πριν από λίγες ημέρες τέθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος σε δημόσια διαβούλευση (έως τις 10 Σεπτεμβρίου) η μελέτη για την αποκατάσταση και την επέκταση του ΧΥΤΑ σε δεύτερο κύτταρο. Η μελέτη προβλέπει μια «μεταβατική» περίοδο κατά την οποία ο ΧΥΤΥ θα δέχεται το υπόλειμμα της επεξεργασίας που θα γίνεται στα σκουπίδια από κινητές μονάδες, «εκτός εκτάκτων περιπτώσεων που σχετίζονται με ζητήματα δημόσιας υγείας, οπότε θα μπορεί να δέχεται σύμμεικτα αστικά απόβλητα από τον Δήμο Αιγιαλείας», όπως αναφέρεται στην τεχνική έκθεση του έργου. Θεωρητικά, ο ΧΥΤΥ θα χρησιμοποιηθεί για το μεσοδιάστημα, μέχρι τη δημιουργία ενός νέου.
«Πώς είναι δυνατόν, για έναν αποδεδειγμένα ρυπογόνο ΧΥΤΑ, που το δικαστήριο έχει επιβάλει την πραγματοποίηση συγκεκριμένων έργων στην κατεύθυνση περιορισμού της ρύπανσης που προκαλεί στην περιοχή, να συζητείται η επέκτασή του με νέο κύτταρο; Και μάλιστα, εκεί που τον χειμώνα προκλήθηκε η μεγάλη κατολίσθηση», παρατηρεί σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Ανατολικής Αιγιαλείας. «Πρέπει σε δύο χρόνια να μειώσουμε τα απορρίμματά μας στο μισό, μέσω ανακύκλωσης», λέει ο νέος δήμαρχος. «Δεν έχουμε άλλη επιλογή».
ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ