Η πρώτη περίοδος στα 16; Από ποια νόσο θα γλυτώσει το κορίτσι

Με υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 φαίνεται πως σχετίζεται η πρόωρη εμμηναρχή σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Menopause.

Στη νέα μελέτη κατά την οποία αναλύθηκαν περισσότερες από 15.000 μεταεμμηνοπαυσιακές γυναίκες στην Κίνα φάνηκε πως για τις γυναίκες που η έμμηνος ρύση ξεκίνησε σε νεαρότερη ηλικία ο κίνδυνος εκδήλωσης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 ήταν υψηλότερος. Πιο συγκεκριμένα, κάθε χρόνος καθυστέρησης της εμμηναρχής σχετίζεται με 6% χαμηλότερο κίνδυνο σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2.

Αν και αυτή δεν είναι η πρώτη μελέτη που υποδηλώνει τη σχέση μεταξύ εμμηναρχής και σακχαρώδους διαβήτη, παρέχει πρόσθετα στοιχεία σχετικά με τον αυξημένο κίνδυνο, καθώς και το γεγονός ότι ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) μπορεί μερικώς να μεσολαβήσει στον συσχετισμό και το ποσοστό αυτής της επίδρασης είναι 28%.

«Η μελέτη των γυναικών από την Κίνα που ζουν στην επαρχία δείχνει ότι η μέση ηλικία της εμμηναρχής είναι τα 16,1 χρόνια και σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2. Η πρώιμη έναρξη της έμμηνου ρύσης είχε σχετιστεί με σακχαρώδη διαβήτη κατά τη γήρανση που συνήθως προκύπτει και από τον ΔΜΣ της ενήλικης ζωής. Σε αυτή τη σχέση παίζουν επίσης ρόλο και άλλοι παράγοντες όπως η διατροφή και ο ΔΜΣ της παιδικής ηλικίας», δήλωσε η Δρ. Stephanie Faubion, ιατρική διευθύντρια της Εταιρείας για την Εμμηνόπαυση της Βορείου Αμερικής.

Διαβάστε επίσης