Μαίνονται οι πυρκαγιές στη Ρωσία: Επιστρατεύονται αεροπλάνα της πολεμικής αεροπορίας για την κατάσβεση - ΒΙΝΤΕΟ

Τα αεροσκάφη του ρωσικού υπουργείου Άμυνας τύπου Il-76 που έχουν επιστρατευθεί για να συμμετάσχουν στο έργο της κατάσβεσης της φωτιάς που κατακαίει δασικές εκτάσεις στη Σιβηρία, θα πραγματοποιούν τουλάχιστον 20 πτήσεις ημερησίως δήλωσε σήμερα ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Ντμίτρι Μπουλγκάκοφ.

Ο Μπουλγκάκοφ διευκρίνισε ότι τα τουλάχιστον 20 αεροσκάφη, που θα συμμετάσχουν στον έργο της κατάσβεσης των δασικών πυρκαγιών, θα πραγματοποιούν πτήσεις κατά δυάδες, ενώ την Παρασκευή τέσσερα αεροσκάφη μετά τις πτήσεις που θα πραγματοποιήσουν, θα προσγειωθούν στην πόλη Μπρατσκ για να συνεχίσουν από εκεί το έργο τους.

Ο ρωσικός στρατός στην κατάσβεση της φωτιάς
Σε δυάδες θα πετούν τα ελικόπτερα που έχουν φθάσει στην περιοχή του Κρασνογιάρσκ, τα οποία θα επιχειρούν από αύριο κοντά τις κατοικημένες περιοχές. Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας ανέφερε επίσης ότι σε κατάσταση ετοιμότητας βρίσκεται ένα αεροσκάφος τύπου An-26 και δύο στρατιωτικά μεταγωγικά ελικόπτερα ΜΙ-8.

Τόσο τα 10 στρατιωτικά αεροσκάφη όσο και τα 8 ελικόπτερα είναι εξοπλισμένα με μηχανισμούς ρίψης νερού, ενώ υπάρχει μια ομάδα 270 στρατιωτικών σε εφεδρεία, όπως και άλλος απαραίτητος τεχνολογικός εξοπλισμός.

Με αμείωτη ένταση οι φωτιές στη Ρωσία

Στο μεταξύ οι δασικές πυρκαγιές μαίνονται με αμείωτη ένταση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του κρατικού οργανισμού Avialecochrana, οι πυρκαγιές μαίνονται σε μια έκταση 28.000.000 εκατομμυρίων στρεμμάτων στην λεγόμενη ζώνη ελέγχου (την πιο δύσκολα προσβάσιμη ζώνη). Η μεγαλύτερη έκταση στην οποία μαίνονται οι πυρκαγιές έχει καταγραφεί στην Γικαουτία, όπου έχουν παραδοθείς στις φλόγες 11.000.000 εκατομμύρια στρέμματα, στην περιοχή του Κρασνογιάρσκ (περισσότερα από 10.000.000 στρέμματα) και στην περιοχή του Ιρκούτσκ ( περίπου 7.000.000 στρέμματα).

Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς συμμετέχουν 2.700 άτομα και 390 πυροσβεστικά οχήματα και 28 αεροσκάφη και ελικόπτερα. Τέσσερις περιοχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Βοήθεια από τον Τραμπ ζήτησε ο Πούτιν για τις φωτιές
Νωρίτερα, έγινε γνωστό πως ο Βλάντιμιρ Πούτιν δέχθηκε πρόταση του Ντόναλντ Τραμπ για την παροχή βοήθειας στη χώρα του από τις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση των τεράστιων δασικών πυρκαγιών που μαίνονται στη Σιβηρία, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Οι δύο ηγέτες είχαν τηλεφωνική συνομιλία χθες Τετάρτη το βράδυ «κατόπιν αμερικανικής πρωτοβουλίας», σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο. Κατά τη συνομιλία αυτή «ο Αμερικανός πρόεδρος πρότεινε να βοηθήσει τη Ρωσία για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στη Σιβηρία», διευκρινίζει το Κρεμλίνο στην ανακοίνωσή του, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια της νύχτας.