Διάσειση: Πώς συνδέεται με την απώλεια όσφρησης

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Ακόμα και η ελαφριά διάσειση, μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα όσφρησης και να προκαλέσει μακροχρόνιο άγχος, επισημαίνει έρευνα του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ.

Σύμφωνα με τη συγγραφέα της μελέτης Fanny Lecuyer Giguere, πολλοί άνθρωποι θα υποστούν ελαφριά διάσειση κάποια στιγμή στη ζωή τουςκαι θα διαπιστώσουν ότι μετά από το ατύχημα θα επηρεαστεί η όσφρησή τους. «Η παρούσα έρευνα μας επιτρέπει να γνωρίζουμε την αιτία αυτής της αλλαγής», αναφέρει η Giguere.

Στην έρευνα συμμετείχαν 20 άτομα, τα οποία είχαν υποστεί ελαφριά διάσειση μετά από ατύχηα και 22 άτομα, τα οποία είχαν σπασμένα πλευρά χωρίς να έχουν υποστεί διάσειση.

Μέσα σε διάστημα 24 ωρών από το ατύχημα, 50% των ασθενών που είχαν υποστεί ελαφριά διάσειση ανέφεραν μειωμένη ικανότητα όσφρησης, συγκριτικά με το 5% όσων δεν είχαν υποστεί. 

Ένα χρόνο μετά το ατύχημα η ικανότητα όσφρησης στους ασθενείς που είχαν υποστεί διάσειση είχε αποκατασταθεί, αλλά παρουσίαζαν υψηλά ποσοστά άγχους (αδυναμία χαλάρωσης και ξαφνικά αισθήματα πανικού) συγκριτικά με τους ασθενείς που είχαν σπασμένα πλευρά.

«Είναι σημαντικό οι ασθενείς να αναφέρουν στον γιατρό τους, εάν μετά το ατύχημα έχει επηρεαστεί η ικανότητα όσφρησής τους. Αυτό θα μπορούσε να προσδιορίσει με μεγαλύτερη σαφήνεια την σοβαρότητα της διάσεισης. Δυστυχώς όμως αυτή είναι μια παράμετρος που σπάνια εξετάζει ο γιατρός», αναφέρει η Giguere η οποία δεν παραλείπει να τονίσει και την σημασία του να ζητούν οι γιατροί από τους ασθενείς, να αναφέρουν τυχόν μεταβολές στην ικανότητα όσφρησης τις εβδομάδες μετά τον τραυματισμό τους.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ