Έρευνα συνδέει την κατανάλωση καφέ με το άγχος

Ποια είναι η συνιστώμενη δόση για να είμαστε υγιείς

Οι άνθρωποι που υποφέρουν από άγχος θα πρέπει να επανεξετάσουν την ποσότητα της καφεΐνης που καταναλώνουν, σύμφωνα με νέα μελέτη. Ενώ σε κάποιους ο καφέςμπορεί να βοηθά στη συγκέντρωση και να τους δίνει ενέργεια σε άλλους ανθρώπους που έχουν πολύ άγχος ή πάσχουν από γενικευμένη διαταραχή άγχους μπορεί να προκαλεί προβλήματα. Αυτό τουλάχιστον, δείχνουν τα αποτελέσματα νέας μελέτης.

«Ο καφές δεν είναι εχθρός μας», υποστηρίζει η Dr. Julie Radico, ερευνήτρια από το ιατρικό κέντρο «Penn State Health» του πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια. «Αλλά θα πρέπει να γνωρίζουμε πως υπάρχουν όρια στην κατανάλωσή του και να τον καταναλώνουν  με σύνεση γιατί μπορεί να ενεργοποιούν ή και να επιδεινώνουν τα συμπτώματα του άγχους», τονίζει.

«Η κατανάλωση 400 mg καφέ σε μια δόση για παράδειγμα, μπορεί να προκαλέσει άγχος, κοιλιακό άλγος, ταχυκαρδία, αγχώδη συμπτώματα. Από την άλλη μεριά 50mg έως 200mg καφεΐνη θεωρείται μια σχετικά καλή δόση».

«Το άγχος είναι ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα», τονίζει ο Dr. Matthew Silvis, υπεύθυνος του τμήματος οικογενειακής ιατρικής στο Penn State Health. «Αυτό που θέλουμε είναι να επανεξετάσει ο κόσμος την ποσότητα καφέ που καταναλώνει και να καταλάβει το πώς μπορεί να σχετίζεται με τα συμπτώματά του. Οι ιατρικές διαταραχές που παρουσιάζει ένας οργανισμός μπορεί πραγματικά να επιδεινωθούν», επισημαίνει.

Αξίζει να σημειωθεί πως συνήθως, μια κανονική κούπα μπορεί να περιλαμβάνει 100mg καφεΐνης, ενώ η συσκευασία σε μεγάλο μέγεθος που παραγγέλνουμε εκτός σπιτιού μπορεί να φτάνει και τα 250mg. Πολλά ενεργειακά ποτά ξεπερνούν κατά πολύ τη συνιστώμενη ποσότητα, φτάνοντας ακόμα και τα 400mg καφεΐνης. «Πολλά συμπληρώματα διατροφής περιλαμβάνουν επίσης μεγάλες ποσότητες και ο κόσμος που τα καταναλώνει δε το γνωρίζει καν», τονίζει ο ιατρός.

Πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστε επίσης