Δημοτικός Κινητός Κινηματογράφος Πάτρας: "Ο Στρατηγός Ντέλα Ρόβερε" την Τετάρτη

«Ο Στρατηγός Ντέλα Ρόβερε», η κορυφαία, «άγνωστη» αλλά και βραβευμένη, αριστουργηματική ταινία του Ρομπέρτο Ροσελίνι, η οποία ήταν υποψήφια για Όσκαρ σκηνοθεσίας και απέσπασε  άλλα 12 βραβεία και 6 υποψηφιότητες, ενώ βραβεύτηκε με το «Χρυσό Λέοντα» στο Φεστιβάλ Βενετίας, με τους Βιτόριο Ντε Σίκα,Χάνες Μέσεμερ και Σάντρα Μίλο, φιλοξενείται στις 9.30 το βράδυ της Τετάρτης 31 Ιουλίου, στο Διεθνές Φεστιβάλ της Πάτρας και την ενότητα του Δημοτικού Κινητού Κινηματογράφου, στο αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου.

Η ταινία έχει χαρακτηριστεί ως ένα έξοχο, ουμανιστικό, νεορεαλιστικό, λυρικό αριστούργημα, με θεολογικές αναφορές και συνάμα ως ένα έργο εκπληκτικής διαύγειας και μινιμαλιστικής σκηνοθεσίας του Ροσελίνι, που συνδυάζει το νεορεαλισμό με στοιχεία ηθικής και ιδεολογίας.

 Η ασπρόμαυρη φωτογραφία συνδυάζει το ντοκουμέντο με την ποίηση και η εξαιρετική, κλειστοφοβική ατμόσφαιρα που μετατρέπεται σε πνοή ζωής.

Ο Βιττόριο Ντε Σίκα ενσαρκώνει αριστουργηματικά τον κεντρικό ήρωα και ο ΧάνεςΜέσεμερ υποδύεται εξαιρετικά σε δεύτερο ρόλο τον Γερμανό συνταγματάρχη.

Μέσα από τη μυθοπλασία αναπτύσσεται μια προβληματική που ξεπερνάει τον πόλεμο και την Αντίσταση και το αιφνιδιαστικό τέλος μετατρέπεται σε άποψη ζωής.

 

Ιταλία, Γαλλία 1959

Σενάριο: Roberto Rossellini, Sergio Amidei, Diego Fabbri, PieroZuffi, Indro

Montanelli (μυθιστόρημα)

 

Φωτογραφία: Carlo Carlini

Μοντάζ: Cesare Cavagna, Anna Maria Montanari

Μουσική: RenzoRossellini

 

Παίζουν: Vittorio De Sica (Μπαρντόνε), HannesMessemer (συνταγματάρχης Μιούλερ), VittorioCaprioli (Αριστείδη Μπαντσέλι), NandoAngelini (Πάολο), HerbertFischer (λοχίας Βάλτερ), MaryGreco (Βέρα), BernardoMenicacci (δεσμοφύλακας), LuciaModugno (αντάρτισσα), LucianoPigozzi (φυλακισμένος), KurtPolter (Γερμανός αξιωματικός)

 

Διάρκεια: 132΄

 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Διαβάστε επίσης