Δημοτικός Κινητός Κινηματογράφος Πάτρας: “Ο Στρατηγός Ντέλα Ρόβερε” την Τετάρτη

30/07/2019 | 07:37

«Ο Στρατηγός Ντέλα Ρόβερε», η κορυφαία, «άγνωστη» αλλά και βραβευμένη, αριστουργηματική ταινία του Ρομπέρτο Ροσελίνι, η οποία ήταν υποψήφια για Όσκαρ σκηνοθεσίας και απέσπασε  άλλα 12 βραβεία και 6 υποψηφιότητες, ενώ βραβεύτηκε με το «Χρυσό Λέοντα» στο Φεστιβάλ Βενετίας, με τους Βιτόριο Ντε Σίκα,Χάνες Μέσεμερ και Σάντρα Μίλο, φιλοξενείται στις 9.30 το βράδυ της Τετάρτης 31 Ιουλίου, στο Διεθνές Φεστιβάλ της Πάτρας και την ενότητα του Δημοτικού Κινητού Κινηματογράφου, στο αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου.

Η ταινία έχει χαρακτηριστεί ως ένα έξοχο, ουμανιστικό, νεορεαλιστικό, λυρικό αριστούργημα, με θεολογικές αναφορές και συνάμα ως ένα έργο εκπληκτικής διαύγειας και μινιμαλιστικής σκηνοθεσίας του Ροσελίνι, που συνδυάζει το νεορεαλισμό με στοιχεία ηθικής και ιδεολογίας.

 Η ασπρόμαυρη φωτογραφία συνδυάζει το ντοκουμέντο με την ποίηση και η εξαιρετική, κλειστοφοβική ατμόσφαιρα που μετατρέπεται σε πνοή ζωής.

Ο Βιττόριο Ντε Σίκα ενσαρκώνει αριστουργηματικά τον κεντρικό ήρωα και ο ΧάνεςΜέσεμερ υποδύεται εξαιρετικά σε δεύτερο ρόλο τον Γερμανό συνταγματάρχη.

Μέσα από τη μυθοπλασία αναπτύσσεται μια προβληματική που ξεπερνάει τον πόλεμο και την Αντίσταση και το αιφνιδιαστικό τέλος μετατρέπεται σε άποψη ζωής.

 

Ιταλία, Γαλλία 1959

Σενάριο: Roberto Rossellini, Sergio Amidei, Diego Fabbri, PieroZuffi, Indro

Montanelli (μυθιστόρημα)

 

Φωτογραφία: Carlo Carlini

Μοντάζ: Cesare Cavagna, Anna Maria Montanari

Μουσική: RenzoRossellini

 

Παίζουν: Vittorio De Sica (Μπαρντόνε), HannesMessemer (συνταγματάρχης Μιούλερ), VittorioCaprioli (Αριστείδη Μπαντσέλι), NandoAngelini (Πάολο), HerbertFischer (λοχίας Βάλτερ), MaryGreco (Βέρα), BernardoMenicacci (δεσμοφύλακας), LuciaModugno (αντάρτισσα), LucianoPigozzi (φυλακισμένος), KurtPolter (Γερμανός αξιωματικός)

 

Διάρκεια: 132΄

 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Πάτρα: Στη φυλακή οι δύο από τους τρεις “νταήδες” των πεζόδρομων – Είχαν γίνει ο φόβος και ο τρόμος για τους πολίτες

Τραγωδία στην Αχαΐα: 48χρονος κατέρρευσε στο κυνήγι μπροστά στα μάτια του πατέρα του

Περιτονίτιδα και ισχαιμικό επεισόδιο έδειξε η νεκροψία του 43χρονου μποξέρ που γρονθοκόπησε ορθοπεδικό στο Αίγιο

Aποκλειστικό: Με δράση και καταγωγή από την Αχαΐα ο «Έλληνας Εσκομπάρ» της κοκαΐνης

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Διάρρηξη σε σπίτι γνωστού Πατρινού με μεγάλη λεία – Αφαίρεσαν μέχρι και συλλεκτική πένα με την υπογραφή του Τζον Κένεντι!

Αχαΐα: Την λήστεψαν οι συγγενείς, την βίασε ο ξάδελφος!

Πάτρα: Νταλίκα διέλυσε βανάκι πάνω σε μάντρα! ΦΩΤΟ

Σήμερα η κηδεία του 43χρονου Περικλή που κατέληξε στο Νοσοκομείο Αιγίου-Είχε κατηγορηθεί για επίθεση σε γιατρό του ίδιου Νοσοκομείου