Έρευνα: Το αυξημένο βάρος στα 60 συνδέεται με τη γήρανση του εγκεφάλου!

Mε σοβαρότερες ενδείξεις εγκεφαλικής γήρανσης τα επόμενα χρόνια, συνδέεται ο υψηλότερος του φυσιολογικού Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) καθώς και η φαρδύτερη μέση στην ηλικία των 60, σύμφωνα με νέα έρευνα στις ΗΠΑ.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό της Αμερικάνικης Εταιρείας Νευρολογίας «Neurology», υποστηρίζει ότι αυτοί οι συγκεκριμένοι παράγοντες – αυξημένος ΔΜΣ και φαρδιά μέση – αυξάνουν την ηλικία του εγκεφάλου τουλάχιστον κατά μια δεκαετία.

Οι άνθρωποι με μεγαλύτερη μέση και υψηλότερο ΔΜΣ είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν λεπτότερο εγκεφαλικό φλοιό, κάτι που σημαίνει πως η παχυσαρκία συνδέεται με τη μειωμένη ποσότητα φαιάς ουσίας στον εγκέφαλο, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ.

Σε φυσιολογικούς ενήλικες ο εγκεφαλικός φλοιός λεπταίνει από 0.01 έως 0.10 χιλιοστά ανά δεκαετία, τα άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα αυξάνουν κατά 10 χρόνια την ηλικία του εγκεφάλου τους.

Αντίθετα, χάνοντας βάρος υπάρχει η δυνατότητα να προλαμβάνονται γνωστικά προβλήματα και προβλήματα μνήμης που σχετίζονται με την αύξηση της ηλικίας.

Διαβάστε επίσης