Γαλλία: Σοβαρή ανησυχία για την Παναγία των Παρισίων εν μέσω καύσωνα

Κόκκινο έχει «χτυπήσει» το θερμόμετρο στη Γαλλία, με τις θερμοκρασίες που καταγράφονται να ακολουθούν το κύμα καύσωνα που σαρώνει τη γηραιά ήπειρο. Στο Παρίσι η ανησυχία δεν περιορίζεται μόνο στα περιστατικά θερμοπληξίας, επεκτείνεται και στην Παναγία των Παρισίων, το κόσμημα της γαλλικής πρωτεύουσας που στις 15 Απριλίου κόντεψε να καταστραφεί ολοσχερώς από την πυρκαγιά. 

Η αποπνικτική ζέστη που σαρώνει τη Γαλλία θέτει τον κίνδυνο να επιταχυνθεί η κατάρρευση του θολωτού τρούλου της κατεστραμμένης από τη φωτιά Παναγίας των Παρισίων, προειδοποίησε ο επικεφαλής αρχιτέκτονας του Καθεδρικού Ναού.

«Ανησυχώ πολύ για τον καύσωνα» τόνισε ο Φιλίπ Βιλνέβ. 

«Αυτό που φοβάμαι είναι ότι οι αρμοί ή η τοιχοδομή, καθώς θα στεγνώσουν (από τη ζέστη), ενδέχεται να χάσουν τη συνεκτικότητά τους, τη συνοχή τους και τα δομικά χαρακτηριστικά τους και ξαφνικά, ο θόλος θα καταρρεύσει», συνέχισε. 

Εικόνα βομβαρδισμού προκάλεσε η φωτιά που έπληξε τον ναό, με τα κατεστραμμένα βιτρό από τις εκρήξεις και την οπή επάνω από το ιερό να βυθίζουν στη θλίψη όλο τον κόσμο για ένα από τα σπουδαιότερα σύμβολα της ιστορίας. 

Σε «πορτοκαλί» συναγερμό κηρύχθηκαν οι 80 από τις 96 διοικητικές περιφέρειες της Γαλλίας, μπροστά στο αφόρητο κύμα καύσωνα που πλήττει τη χώρα.

Η Meteo France προβλέπει ότι το Παρίσι θα «λιώσει» κάτω από θερμοκρασίες ρεκόρ (42 βαθμοί Κελσίου αύριο Πέμπτη). Το προηγούμενο ρεκόρ ζέστης στη γαλλική πρωτεύουσα βρίσκεται στους 40,4 βαθμούς Κελσίου και καταγράφηκε το 1947.

Διαβάστε επίσης