Πάτρα: Ομιλία του αρχαιολόγου Μιχάλη Πετρόπουλου για τη συμβολή της Αχαΐας στον δωρικό ρυθμό

Το διοικητικό συμβούλιο και οι φίλοι του συλλόγου «Πάτρα σημείο συνάντησης» διοργανώνουν ομιλία του Αρχαιολόγου δόκτορος Μιχάλη Πετρόπουλου με θέμα: «Η συμβολή της Αχαΐας στη γέννηση του δωρικού ρυθμού».

Η ομιλία θα γίνει αύριο στις 9 το βράδυ στον χώρο εκδηλώσεων του συλλόγου στην οδό Κύπρου 12 στον Άγιο Βασίλειο. (Είσοδος για αυτοκίνητα Λευκωσίας 5).

Η είσοδος είναι ελεύθερη σε όλους.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ

Έως και πριν από λίγα χρόνια η Αχαΐα ήταν σχεδόν άγνωστη στην αρχαιολογική επιστημονική κοινότητα, αφού και στις αρχαίες πηγές είχε μικρό μερίδιο, αλλά και οι ανασκαφές μεγάλης κλίμακας ήταν ανύπαρκτες, με εξαίρεση όσες διεξάγονταν από ξένες Σχολές και Πανεπιστήμια. Έτσι, λοιπόν, οι ανασκαφές στην υπόλοιπη Πελοπόννησο είχαν ωθήσει τους επιστήμονες στη δημιουργία ενός θεωρητικού μοντέλου, σύμφωνα με το οποίο η Κορινθία, η Αργολίδα, η Ηλεία, ακόμη και η Λακωνία, με τις δικές τους καλλιτεχνικές σχολές, στην αρχιτεκτονική, την πλαστική, την αγγειοπλαστική, κ.λπ., εξήγαγαν στις άλλες περιοχές της Χερσονήσου τα επιτεύγματά τους. Η ανατροπή της παραδεδομένης αυτής άποψης άρχισε στην Αχαΐα από τη δεκαετία του ’60, όταν η μεγάλη ανοικοδόμηση και τα μεγάλα δημόσια έργα άρχισαν να αποκαλύπτουν σημαντικά αρχαιολογικά κατάλοιπα, ενώ η ανεύρεση του μεγάλου αψιδωτού γεωμετρικού ναού της Αρτέμιδος Αοντίας στη Ρακίτα του Παναχαϊκού (Άνω Μαζαράκι) δημιούργησε τις πρώτες αμφισβητήσεις για το πού παρουσιάστηκε για πρώτη φορά ο δωρικός ρυθμός. Νεότερες έρευνες, που είναι ακόμη σε εξέλιξη, δείχνουν ότι, παράλληλα με αυτόν, ένας δεύτερος, σύγχρονος και σχεδόν όμοιος ναός, είχε ανεγερθεί στα Νικολέικα, στην ευρύτερη περιοχή της αρχαίας Ελίκης. Σε άλλους ναούς, όπως στον Γκρέκα και στην Τραπεζά (αρχαίες Ρύπες), αλλά και στη Μαμουσιά (αρχαία Κερύνεια), παρακολουθούμε την εξέλιξη του δωρικού ρυθμού. Η περιοχή που αναπτύχθηκε ήταν η Ανατολική Αχαΐα και φαίνεται ότι, μέσω των δρόμων, που εκκινούσαν από αυτήν και κατέληγαν στην Αρκαδία, ο ρυθμός εξαπλώθηκε και εκεί, αλλά και σε άλλες όμορες περιοχές, όπως στην Κόρινθο, την Ηλεία, τη Λακωνία, κ.λπ.