«Είναι απαραίτητο να έχουμε ένα ανοικτό θέατρο πέραν του Ρωμαϊκού Ωδείου. Αυτό είναι δεδομένο».
Αυτό επεσήμανε ο αντιδήμαρχος Αρχιτεκτονικού Εργου Χρήστος Κορδάς, μιλώντας στην «Π» και ερωτηθείς για το θέμα που άνοιξε και πάλι και αφορά τη δημιουργία ανοικτού θεάτρου στον Ριγανόκαμπο, θέμα που έφεραν και πάλι στη δημοσιότητα οι σύλλογοι της περιοχής.
Δεδομένο ότι πρέπει να το έχουμε, λοιπόν. Δεν είναι όμως δεδομένο ότι θα το αποκτήσουμε. Αν και «στην πρόθεσή μας είναι να δούμε αυτό το θέμα σοβαρά» όπως σημείωσε ο κ. Κορδάς, τα εμπόδια που φαίνεται να υπάρχουν είναι μεγάλα και σοβαρά.
Η πρώτη μας κρούση έγινε στον δήμαρχο Κώστα Πελετίδη, ο οποίος όμως λόγω του ότι βρίσκεται εκτός Πατρών μάς παρέπεμψε στον αρμόδιο αντιδήμαρχο. «Ο χώρος που προβλεπόταν, όπως και ο Ριγανόκαμπος, δεν ανήκει στον Δήμο. Δεν ανήκει καν στο κράτος, αλλά στο Πανεπιστήμιο» τόνισε ο Χρήστος Κορδάς και συνέχισε: «Προσπαθούμε να πάρουμε τον Ριγανόκαμπο, να έρθουμε σε επαφή με την καινούργια κυβέρνηση γι' αυτό το θέμα».
Και αφού ξεπεραστεί αυτό το εμπόδιο, ακολουθούν άλλα. «Το δεύτερο θέμα είναι πως ο χώρος, η έκταση έχει χαρακτηριστεί αναδασωτέα. Υπάρχουν τεράστια προβλήματα στο τι μπορεί να γίνει στον Ριγανόκαμπο, γενικότερα, πέραν του χαρακτήρα του ανοικτού, του ελεύθερου, του κοινόχρηστου, του βασικού χώρου. Και τρίτον, το έργο, που τότε είχε προϋπολογισμό περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ, δεν είναι ένα έργο στα μέτρα όσων μπορούν να χρηματοδοτηθούν. Πρέπει να δούμε το ζήτημα εξ αρχής» είπε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Κορδάς.
ΤΟ ΤΩΡΑ, ΤΑ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΑΙ Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ
«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τίποτα, για να προγραμματίσουμε κάτι» λέει χαρακτηριστικά στην «Π» ο αντιδήμαρχος Αρχιτεκτονικού Εργου Χρήστος Κορδάς συμπληρώνοντας πως αφού δοθεί η έκταση του Ριγανόκαμπου στον Δήμο, θα ακολουθήσουν οι επόμενες κινήσεις τους καθώς «πολεοδομικά το θέμα είναι πολύπλοκο».
Μάλιστα, όπως μας πληροφόρησε, στα σχέδια της δημοτικής αρχής είναι να γίνει αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών για όλο τον χώρο του Ριγανόκαμπου «με τα πολεοδομικά δεδομένα που ισχύουν σήμερα» συμπληρώνοντας: «Για να γίνει αυτό το θέατρο, θα πρέπει να γίνει ένα πολεοδομικό σχέδιο, καθώς είναι εκτός της σημερινής νομιμότητας και δεν μπορεί να γίνει πολεοδομικά αυτό που σχεδιάστηκε τότε».
Ετσι, όπως σημειώνει ο Χρήστος Κορδάς, «ξεκινάμε από το βασικό: Να πάρουμε τον Ριγανόκαμπο και να κάνουμε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό με τα δεδομένα που ισχύουν σήμερα. Και φαντάζομαι πως ένα θέατρο δεν μπορεί να γίνει πάνω σε σκουπιδότοπο, πρέπει να δημιουργηθεί κάπου δίπλα» και συνεχίζει: «Υπάρχουν περίπλοκα θέματα. Και σίγουρα το βλέπουμε το θέμα, όμως δεν μιλάμε για το θέατρο των 20 εκατομμυρίων ευρώ καθώς είναι ένας προϋπολογισμός που δεν πρόκειται ποτέ να χρηματοδοτηθεί».
Ολοκληρώνοντας, ο αντιδήμαρχος Αρχιτεκτονικού Εργου σημείωσε πως για να τροποποιηθεί το γενικό πολεοδομικό σχέδιο ή να γίνει ειδικό ρυμοτομικό, με όρους δομήσεως που να αντιστοιχούν σε ένα θέατρο 20 μέτρων ύψους, θα πρέπει να περάσουν 5-6 χρόνια.
ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
Πάντως, οι σύλλογοι της περιοχής, όπως είχαμε γράψει και στο χθεσινό μας φύλλο, σημειώνουν πως πλέον η ανάγκη αξιοποίησης της έκτασης και η δημιουργία ενός νέου ανοικτού θεάτρου είναι επιτακτική καθώς θα μπορούσε να «ξεκουράσει» το Ρωμαϊκό Ωδείο και να αποτελέσει έναν νέο χώρο φιλοξενίας εκδηλώσεων.
Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να σταλεί επιστολή τόσο προς το υπουργείο Οικονομικών για να επισπευσθεί η παραχώρηση του χώρου στον Δήμο, ενώ θα γίνει διάβημα και προς το γραφείο του Πρωθυπουργού για το ίδιο θέμα τις επόμενες ημέρες.
Παράλληλα, πρόθεση είναι να γίνει και συνάντηση με τον δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη.
ΠΗΓΗ: ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ