Χάνουμε παντού και… κοιτάμε μόνο τη Νομική!

Του Αλέξανδρου Κογκόλη, δημοσιογράφου

Είμαστε σίγουροι πως ξέρουμε τι πραγματικά συμβαίνει στην Πάτρα και τη Δυτική Ελλάδα; 

Στην πρωτεύουσα της ανεργίας, πανελλαδικά και Ευρωπαϊκά, του φτωχού κατά κεφαλήν ΑΕΠ, της έλλειψης επενδύσεων και της προσέλκυσης νέων επιχειρηματικών κεφαλαίων;

Τα παραπάνω σαφώς προκύπτουν από τα στοιχεία της Eurostat. Δεν είναι τυχαία, αλλά πέρα για πέρα αληθή.

Είμαστε σίγουροι πως τη δεδομένη στιγμή η ίδρυση Νομικής στην Πάτρα αποτελεί στόχο μείζονος σημασίας; 

Σημαντική παράμετρος σαφώς για την εύρεση θέσεων εργασίας είναι και οι υποδομές. Τομέας στον οποίο τοπικά, περιφερειακά και κεντρικά ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να δώσει ιδιαίτερη σημασία. Οι υποδομές στην Αχαϊα και τη Δυτική Ελλάδα, που για τα πρώην κυβερνητικά στελέχη «είχαν βαλτώσει τα προηγούμενα χρόνια και ξεμπλόκαραν το 2015».

Επιγραμματικά όμως οφείλουμε να πούμε τα εξής:

-Το φράγμα Πείρου-παραπείρου δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Δεν έχει ξεκινήσει η έμφραξη, ενώ στα αζήτητα παραμένει και ο φορέας διαχείρισής του. Προφανώς θα παρθούν νέες αποφάσεις επί του θέματος από το νέο Υπουργό Υποδομών. Παρά τις εξαγγελίες του κ. Σπίρτζη τα χρονοδιαγράμματα δεν τηρήθηκαν.

-Τις τελευταίες ημέρες διαρρέονται πληροφορίες περί επαναδημοπράτησης της Πατρών-Πύργου, κάτι που συνεπάγεται σημαντική καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του έργου, αφού θα ξεκινήσει από την αρχή η διαγωνιστική διαδικασία. Κύκλοι του Υπουργού Υποδομών διαρρέουν πως ούτως ή άλλως το έργο θα αργήσει να ολοκληρωθεί από σχεδόν του 40% αυτού βρίσκεται στον «αέρα»…λόγω Καλογρίτσα και όχι μόνο. Η ουσία είναι ότι η εθνική καρμανιόλα είτε έτσι είτε αλλιώς πάει πίσω, παρά τις φωτογραφήσεις του Χρ. Σπίρτζη και εκπροσώπων τοπικών αρχών μπροστά από τα απάτητα λάστιχα των μηχανημάτων, που λίγες ημέρες πριν τις εκλογές στήθηκαν δίπλα από τα υποτιθέμενα εργοτάξια, που ακόμη να δουν τα μάτια μας.

-Αλήθεια, έχετε δει με τα μάτια σας τις οριστικές μελέτες για την έλευση του τρένου έως το νέο λιμάνι της Πάτρας; Τις μελέτες για το εμπορευματικό κέντρο; Εγώ πάντως στα πλαίσια του ρεπορτάζ ποτε. Κι αφού δεν υπάρχουν μελέτες, κοστολογημένοι τρόποι διέλευσης πώς θα δοθούν τα Ευρωπαϊκά χρήματα; Δεν γράφω άλλα για το τρένο, καθώς είναι τόσα πολλά που συνηγορούν στη μη ή αργή έλευσή του στην Πάτρα.

-Φυσικό αέριο.  Αλήθεια, γνωρίζουμε πως όταν με το καλό έρθει και πάντως όχι μέσω αγωγού, αλλά οδικώς, ότι θα εξυπηρετήσει μόνο το 1/10 των κατοίκων και επιχειρήσεων της Δυτικής Ελλάδας;

-Γνωρίζουμε ότι ο Προαστιακός έως την Κ. Αχαϊα δεν έχει ακόμη ξεκινήσει τα δρομολόγια; Παρά τις προεκλογικές φωτογραφίες στελεχών του Υπουργείου Υποδομών και εκπροσώπων τοπικών αρχών. Θα έπρεπε δε να ήταν έτοιμος από το 2013.

-Ίσως πολλοί καταλάβαμε πως υπήρξε μια αυξητική τάση στον τουρισμό στην Πάτρα το τελευταίο διάστημα, ωστόσο πολλή μικρότερη από τις γύρω περιοχές και άλλες πόλεις και Περιφέρειες της χώρας. Προφανώς και δεν αποτελεί η περιοχή μας τουριστικό προορισμό καμία εποχή του χρόνου. Σκεφτήκαμε ωστόσο τρόπους προσέλκυσης επισκεπτών; Όπως για π.χ. μέσω του θρησκευτικού στοιχείου ή της διπλανής Αρχαίας Ολυμπίας ή των Δελφών;

-Ως προς τις εξαγωγές η Δυτική Ελλάδα, η Πάτρα και η Αχαϊα; ΠΑΤΟΣ!

-Αλήθεια το παλιό λιμάνι της Πάτρας θα είναι απλά ένας κοινόχρηστος χώρος, που ναι μεν χρειαζόμαστε, αλλά δεν μπορεί να προσδώσει τίποτα άλλο στην Αχαϊκή πρωτεύουσα παρά μόνο έναν ανέμελο περίπατο δίπλα στη θάλασσα; Καμία αναπτυξιακή προοπτική μέσω της αξιοποίησής του για την πόλη;

-Καλώς ζητάμε νέα Νομική, καλώς ζητάμε νέα Νομική στην Πάτρα. Θα ολοκληρώσει τον εκπαιδευτικό κύκλο των ανθρωπιστικών σπουδών του Πανεπιστημίου μας. Επίσης, δεν είμαι από αυτούς που πιστεύουν στην ανεργία των δικηγόρων, αφού η σχολή «παράγει» ΝΟΜΙΚΟΥΣ. Όπως επίσης δεν είμαι από εκείνους που ζητούν ίδρυση νέας νομικής για την τόνωση της τοπικής οικονομίας. Λες και θα σωθεί η Πάτρα από 200 καφέδες και σουβλάκια. Αστείο το επιχείρημα. Σαφώς δεν ανήκω σε αυτούς που ζητούν ίδρυση της σχολής για την τσέπη των γονιών. Αν είναι έτσι να φτιάξουμε να δημιουργηθεί νομική στα νησιά, στην Κρήτη ή και σε κάθε πόλη. Ο Κρητικός δεν είναι άνθρωπος. 

Θέλω να πω πως πολλές φορές θα πρέπει να κοιτάμε το δάσος και όχι το δέντρο. Το κοινό καλό της χώρας και όχι μόνο του τόπου μας.  

Και αφού το πανεπιστήμιο μπορεί να εξασφαλίσει τα χρήματα για τη Νομική και μέσω Περιφέρειας και έχει όλες τις μελέτες που αποτυπώνουν θετικά την ίδρυσή της, γιατί δεν βελτιώνει ή δεν βελτίωσε εδώ και χρόνια τις υπάρχουσες δομές όπως η φοιτητική εστία;; Εκεί όπου ντρέπεσαι να μπεις. Ή άλλα κτίρια σχολών.

Ναι στη Νομική, αλλά με επιχειρήματα. Επιστημονικά, νομικά, εκπαιδευτικά και μετά από έρευνα.

Δεν γίνεται η Πάτρα και η Δυτική Ελλάδα να πεινούν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Να υπολείπονται σε υποδομές, να μην υπάρχει προοπτική και στην κορυφής της ατζέντας αυτή τη στιγμή να είναι η Νομική. 

Καταλαβαίνω πως ο ΣΥΡΙΖΑ, τοπικά και πανελλαδικά έχει τη δική ατζέντα, όπου κορυφαίο ρόλο παίζει η νομική. Τον βοηθούν τοπικά μικρού βεληνεκούς αναλυτές και χρήστες της δημοσιογραφικής πένας. Φαίνεται πως «τσιμπάνε» όμως και τοπικοί φορείς, ίσως γιατί δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς, αφού φοβούνται πως υποστούν πολιτικό μπούλινγκ… και η κατάσταση συνεχίζεται… Χάνοντας έτσι τα μεγάλα…

Ιδιαίτερο ρόλο θα έπρεπε να διαδραματίζουν και οι τοπικοί δημοσιογράφοι (στα μέσα που μπορούν να ασκήσουν ανεξάρτητη δημοσιογραφία), υπό την έννοια της σφαιρικής πληροφόρησης των πολιτών.

Όπως και να χει και για όλα τα παραπάνω η επόμενη ημέρα θα πρέπει να μας βρει ενωμένους, με το βλέμμα στο κοινό συμφέρον. Πρώτος και δεύτερος βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης, σε συνεργασία με την κεντρική εξουσία, φορείς και επαγγελματίες, να βρουν κοινό βηματισμό, σε κοινό προγραμματικό αναπτυξιακό πλαίσιο. Με συντονισμένες στοχευμένες δράσεις.

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δώσω στη νέα περιφερειακή αρχή, η οποία σαφώς δεν θα πρέπει να συνεχίσει να είναι το μακρύ χέρι της κυβέρνησης. Πήγαμε πίσω τα προηγούμενα χρόνια ή στην καλύτερη περίπτωση μείναμε στα ίδια. Ήρθε η ώρα να πάμε μπροστά, αλλά στη βάση κοινού βηματισμού ευρύτερων δυνάμεων, για το αναπτυξιακό σοκ που έχει ανάγκη η περιοχή.    

Διαβάστε επίσης