ΔΝΤ για τα εισοδήματα στην Ελλάδα: Σε 10 χρόνια θα επανέλθουν στα προ κρίσης επίπεδα

ΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΟΥΝ

Όταν η συζήτηση για την επιστροφή στην κανονικότητα γίνεται με βάση τους δείκτες για το ΑΕΠ, την παραγωγικότητα, την ανταγωνιστικότητα, λίγα πράγματα μπορεί να κατανοήσει κανείς. Όταν, όμως, αυτή η συζήτηση εστιάζει στο... πορτοφόλι και στην αγοραστική δύναμη, τα πράγματα διαφέρουν, ειδικά όταν υπάρχουν εφιαλτικές εκτιμήσεις σαν αυτές του ΔΝΤ.

Οι θέσεις του Ταμείου για το πώς πρέπει να λειτουργεί π.χ. η αγορά εργασίας, είναι γνωστές κι έχουν προκαλέσει πολλές αντιδράσεις, ενώ το γεγονός ότι επιμένει στη μείωση του αφορολογήτου ως μέσο άντλησης πόρων, προκειμένου να γίνουν μειώσεις φορολογικών συντελεστών, συμβάλλει στο να αντιμετωπίζεται ως κόκκινο πανί. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις του για την αποκατάσταση των εισοδημάτων, όπως τις μετέφερε στο συνέδριο του Economist, ο εκπρόσωπος του στο Κουαρτέτο Π. Ντόλμαν, προκαλούν σοκ.

Οι δυσάρεστοι υπολογισμοί του ΔΝΤ
Οι υπολογισμοί του Ταμείου, με βάση τα έως τώρα δεδομένα και τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας- δηλαδή χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις- είναι ότι για να επιστρέψουν τα εισοδήματα των Ελλήνων στα προ κρίσης επίπεδα, θα απαιτηθεί μια ολόκληρη 10ετία! Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι συνολικά μια 20ετία πάει χαμένη, ανατρέποντας όχι μόνο τον προγραμματισμό των 40άρηδων-50άρηδων, αλλά και των νέων που ετοιμάζονται να βγουν τώρα στην αγορά εργασίας, έχοντας κάθε λόγο να νιώθουν «ακάλυπτοι».

Δείτε ΕΔΩ περισσότερα

Διαβάστε επίσης