Άκυρη για την Ιερά Σύνοδο η συμφωνία με τον Τσίπρα - Τι συζήτησαν Μητσοτάκης-Ιερώνυμος

Την άμεση επαναλειτουργία της Επιτροπής διαλόγου Πολιτείας-Εκκλησίας, που θα έχει ως στόχο τη διευθέτηση όλων των ζητημάτων που αφορούν τους δύο θεσμούς, όπως η διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών και η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, συμφώνησαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, ο Πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος ιερώνυμος συμφώνησαν επίσης για μία νέα αρχή στις σχέσεις Πολιτείας – Εκκλησίας, που θα στηρίζεται στον σεβασμό των διακριτών ρόλων τους και σε μια σχέση ειλικρίνειας και η οποία -όπως επισημαίνεται- δεν θα γίνεται αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγγυήθηκε πλήρως τη διασφάλιση των υφιστάμενων μισθολογικών, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των κληρικών, ενώ από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε ότι για την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας η γνωστή πρόταση συμφωνίας Πολιτείας- Εκκλησίας του προηγούμενου Νοεμβρίου θεωρείται ως μη γενόμενη.

Στη συνάντηση συζητήθηκε, τέλος, και το ζήτημα της έγκρισης των σχετικών πιστώσεων για την κατανομή θέσεων κληρικών στις Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος για το έτος 2019.

Οι δηλώσεις μετά τη συνάντηση

Αμέσως μετά, ο Πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος προέβησαν σε δηλώσεις ενώπιον των δημοσιογράφων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως προσβλέπει σε μία πολύ ουσιαστική συνεργασία με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, σημειώνοντας ότι “είναι πολλά τα ζητήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Πάντα όμως με καλή πίστη, με καλή διάθεση, και σεβόμενοι τις Συνταγματικές επιταγές των άρθρων 3 και 13 του Συντάγματος -στα οποία, όπως εξάλλου σας έχω ήδη ενημερώσει, δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλαγή στη συνταγματική αναθεώρηση".

Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος εξέφρασε την χαρά του "γιατί μου δίνεται αυτή η ευκαιρία και προσωπικά και φιλικά να ευχηθώ μέσα από την καρδιά μου δύναμη πολλή, υπομονή πολλή, κουράγιο πολύ, διότι είναι το έργο τεράστιο, η πατρίδα μας έχει τόσες ανάγκες”.

Και ευχήθηκε προσωπικά στον Πρωθυπουργό "να έχετε αυτό το κουράγιο και αυτή τη δύναμη, ώστε και στα προβλήματα αυτά που θίξατε, και άλλα που υπάρχουν πολλά, μέσα σε μία στενή συνεργασία όσο αφορά τον χώρο της Εκκλησίας και το χώρο της Πολιτείας, να βρούμε τις κατάλληλες λύσεις και τις κατάλληλες τοποθετήσεις. Καλή δύναμη”.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ