Σομαλία: Ο πρωθυπουργός του Καναδά απέτισε φόρο τιμής στη δημοσιογράφο που σκοτώθηκε

Ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό καταδίκασε χθες Κυριακή την «ειδεχθή τρομοκρατική επίθεση» στη Σομαλία η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 26 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένης μιας καναδής δημοσιογράφου σομαλικής καταγωγής, την «απώλεια της οποίας θρηνεί» η Οτάβα.

Ο Τριντό εξέφρασε τα συλλυπητήριά του, «εξ ονόματος όλων των Καναδών», στην «οικογένεια και στους οικείους της Χόνταν Ναλέγιε, καναδής δημοσιογράφου σομαλικής καταγωγής, η οποία σκοτώθηκε μαζί με τον σύζυγό της Φαρίντ» κατά τη διάρκεια της επίθεσης που εξαπέλυσαν μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης Σεμπάμπ  - συνδέεται με την Αλ Κάιντα - σε ξενοδοχείο στην παραθαλάσσια πόλη Κισμάγιου της Σομαλίας.

Η επίθεση έλαβε τέλος το πρωί του Σαββάτου, έπειτα από πολιορκία σχεδόν 12 ωρών. Ακόμη 56 άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της τζιχαντιστικής ενέργειας.

 

Η Χόνταν Ναλέγιε «αναδείκνυε ιστορίες από τη Σομαλία που ήταν θετικές, που παρακινούσαν. Το έργο της έδειχνε τον τρόπο με τον οποίο η ελευθερία του Τύπου μας προσφέρει ευρύτερες προοπτικές, ενθαρρύνει την ποικιλομορφία και την κοινωνική ένταξη», ανέφερε ο Τριντό και πρόσθεσε: «ο Καναδάς, οι σομαλικές κοινότητες και δημοσιογραφικοί κύκλοι σε όλο τον κόσμο θρηνούν την απώλειά της».

Καταδικάζοντας αυτή την «ειδεχθή τρομοκρατική επίθεση» ο Τριντό επέμεινε στην ανάγκη να «προστατεύεται η ελευθερία του Τύπου, η οποία ενισχύει τις κοινωνίες μας κι επιτρέπει στη δημοκρατία να ανοίγει φτερά».

Ο καναδός υπουργός Μετανάστευσης Άχμεντ Χουσέν, ο οποίος έχει σομαλική καταγωγή και ο ίδιος, εξέφρασε τη βαθιά θλίψη του μέσω Twitter το Σάββατο για τον θάνατο της Ναλέγιε και εξήρε τον ρόλο της στην προσπάθεια να αναδειχθεί η συμβολή των συμπατριωτών της στην καναδική κοινωνία.

Διαβάστε επίσης